NEOBIČNA POJAVA

Zabrinjavajući prizori nakon zemljotresa u Hrvatskoj: Zemlja se otvorila, tlo postalo tečno

Na društvenim mrežama osvanuo je veliki broj fotografija na kojima se vidi kako se bukvalno „zemlja otvorila“

A. Aljimi

Zemljište puca

Foto: Facebook


Razorni zemljotres i serija podrhtavanja koji od ponedjeljka traju u Hrvatskoj unijeli su nemir u živote stanovnika cijele Sisačko-moslavačke županije, a mještani su zabrinuti zbog rascjepa i zemlje koja se bukvalno otvorila u selima Palanjek i Tišina.

U zemljotresu jačine 6,2 Rihtera koji je jučer pogodio Hrvatsku, pored Petrinje, koja je u ruševinama, teško je stradao i Sisak. 

Na društvenim mrežama osvanuo je veliki broj fotografija na kojima se vidi kako se bukvalno „zemlja otvorila“. 

Ovi rastvori zemlje u Palanjku su zabrinjavajući!!! Sa jedne strane kroz cijelo selo se zemlja ulegla, na drugoj strani ceste kroz cijelo selo zemlja se rastvorila i izlazi mulj i voda... 😢💔🙏 Palanjek u ♥️

Posted by Matea Mihić on Utorak, 29. decembar 2020.

Na jednom snimku koji je nastao jučer, apodjeljen je na društvenim mrežama nakon potresa vidi se neobičan fenomen likvefakcije tla, a koji se dešava tokom jakih zemljotresa.

Na snimku se vide uplašeni mještani na otvorenom prostoru, dok se pod njihovim nogama stvaraju pukotine u tlu i zemlja postaje tečna.

- Ovi rastvori zemlje u Palanjku su zabrinjavajući! Sa jedne strane kroz cijelo selo se zemlja ulegla, na drugoj strani ulice kroz selo zemlja se rastvorila i izlazi mulj i voda - napisala je jedna žena uz zabrinjavajuće fotografije.

Iako neupućenima može izgledati kao da se izlila kanalizacija, u stvari se dešava promjena mehaničkih osobina tla uslijed natapanja, pri čemu ono gubi čvrstoću i postaje tečno.

Taj fenomen se dešava uslijed smanjenja napona između čestica tla, i izazvan je zbog povećanog pritiska izazvanog zemljotresima.

Iako je ova pojava odavno poznata, pogotovo njeno negativno dejstvo, kada tlo potpuno gubi nosivost, tek je 1964. nakon zemljotresa u Nigati, Japanu i Aljasci uočeno njeno razorno dejstvo od strane seizmologa i građevinskih inženjera.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na