REGION

Janša vjeruje da će epidemija koronavirusa u Sloveniji biti zaustavljena u 2021.

Pozvao građane na masovno testiranje

Pozvao na masovno testiranje. ARHIV

A. Fazlić

1.1.2021

Slovenski premijer Janez Janša smatra da će u ovoj godini doći do gašenja epidemije covida-19 u Sloveniji, a optimističan je i u pogledu nastavka djelovanja njegove vlade unatoč pokušaju opozicije  da izazove njen pad i formiranje nove parlamentarne većine. 

Janša je u četvrtak navečer prilikom posjeta gradskoj bolnici u Šempeteru na zapadu zemlje za početak iduće sedmice  najavio masovno testiranje antigenskim testovima širom Slovenije u domovima zdravlja, te pozvao sve da to u što većoj mjeri iskoriste kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi zaraze koronavirusom, a optimističan je i u pogledu kampanje vakcinacije.

Po njegovim riječima, tokom januara  bit će vakcinisani  zdravstveni radnici  i zaposleni u kritičnoj državnoj infrastrukturi, a gašenju epidemije pomoći će i dolazak vakcina  Moderne i AstraZenece, koja se očekuju idući mjesec.

- Cijela Evropa očekuje djelomično povećanje broja zaraza -  kazao je slovenski premijer u razgovoru s novinarima prilikom posjeta bolnici, odbacivši mišljenja da njegova vlada ne donosi prave poteze u epidemiji jer je broj novozaraženih i dalje dosta velik.

Rekao je kako se poduzimaju napori da se u zdravstveni sistem koji je pod velikim pritiskom zbog epidemije unesu kadrovske rezerve, ali da treba računati s s nešto povećanim brojem novozaraženih zbog popuštanja nekih mjera tokom  božićnih i novogodišnjih praznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.