PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović blokirao smjenu načelnika Generalštaba

Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta, saopšteno je iz kabineta predsjednika

Đukanović: Traži održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost. Vijesti.me

Ad. A. / Vijesti.me

13.1.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće potpisati prijedloge odluka Ministarstva odbrane za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i razrješenju i prestanku službe general - majora Rajka Pešića, pišu Vijesti.me.

- Umjesto toga sazvat ću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta - saopšteno je iz njegovog kabineta.

Đukanović je saopštio da je 29. decembra 2020. godine iz Ministarstva odbrane dobio ta dva prijedloga koja su potpisala dvojica članova Savjeta za odbranu i bezbjednost - predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.


Nije održana sjednica

- Također, iz medija sam saznao da je ove Prijedloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića - naveo je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz kabineta, naveo da je Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Savjet za odbranu i bezbjednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

On je saopštio da u radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, navodi, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta.


Nema razloga za ovakvu praksu

- Nema razloga za novu praksu ni ovaj put. Vjerujem da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori - kazao je Đukanović.

On je rekao da su inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni pravni i proceduralni propusti koji mu nalažu negativan odnos prema tom aktu.

-Prvi pravni propust je kršenje odredaba Zakona o vojsci. Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba. Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona – kaže se u saopštenju.


Usaglasiti termin

Također je navedeno da su prijedlozi za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i general majora Rajka Pešića dostavljeni uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta.

-Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta. Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta - saopštio je Đukanović, a prenose Vijesti.me


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.