PREMIJER SLOVENIJE

Janša: Vladu pokušavaju srušiti kriminalnim pritiscima

Janša ne vjeruje da će uspjeti inicijativa koja želi političkim preslagivanjem izazvati pad njegove vladajuće koalicije

Janša: Postoji mogućnost da se ovoj vladi izglasa nepovjerenje. Arhiv

A. J. / Fena

13.1.2021

Aktuelni slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu kako ne vjeruje da će uspjeti inicijativa koja želi političkim preslagivanjem izazvati pad njegove vladajuće koalicije, a ako bi to lijevom bloku ipak uspjelo, vjerovatniji ishod bili bi prijevremeni izbori nego nova privremene vlade.


Moguće tajno glasanje

- Mogućnost da se ovoj vladi izglasa nepovjerenje postoji ali nije velika - kazao je Janša u razgovoru za katolički Radio ognjišče, komentirajući najave opozicionog bloka Koalicija ustavnog luka (KUL) da će u petak u parlamentu u proceduru uložiti zahtjev za glasanje o "konstruktivnom nepovjerenju" Janšinoj vladi, te kandidaturi Karla Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kao mandatara za sastav nove vlade.

Da bi takva inicijativa uspjela, prilikom mogućeg tajnog glasanja u parlamentu sredinom iduće sedmice opoziciona grupa trebala bi dobiti natpolovičnu većinu glasova, najmanje 46 zastupnika.

Do sada ih po priznanju Erjavca imaju samo 43, no računaju da bi ih mogli dobiti još nekoliko od Stranke modernog centra (SMC) unatoč izjavi njenog predsjednika Zdravka Počivalšeka da stranka ostaje u sadašnjoj koaliciji i uz premijera Janšu.

Moglo bi se eventualno dogoditi da ljevica uspije i sruši sadašnju konzervativnu vladu, no u tom bi slučaju vjerovatni rasplet bio da nova koalicija za formiranje vlade ne bi dobila dovoljno glasova, pa bi se morali održati prijevremeni izbori i to baš u jeku najveće epidemijske krize u Sloveniji koja traje već sedmicama, upozorio je Janša političke suparnike.


Jak politički pritisak

Ako bi takav negativni scenarij uspio, to bi značilo da je uspio jak politički pritisak koji po Janšinim riječima ovih dana ljevica vrši nad Strankom modernog centra (SMC), kako bi dobila glasove koji joj nedostaju do natpolovične većine prilikom tajnog glasanja u parlamentu. 

Takav pad aktuelne vlade bio bi rezultat "protupravnih i kriminalnih pritisaka", kazao je Janša, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.