HRVATSKA

Božinović objasnio odluku o 12 sati boravka hrvatskih državljana u susjednim zemljama

To su rijetke situacije, kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sahrana, odlazak ljekaru, nabavka lijekova…

A. Ka. / Index.hr

Davor Božinović

Foto: Agencije


Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske održao je konferenciju za medije na kojoj su iznesene nove informacije o situaciji s koronavirusom. 

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović objasnio je odluku o ograničavanju graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Rijetke situacije

- Postoji mogućnost da i hrvatski državljani u slučaju neodgodivih porodičnih razloga mogu boraviti u susjednim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije, kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sahrana, odlazak ljekaru, nabavka lijekova… Kad govorimo o putnicima na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere, odlukom se ta obveza odnosi ne samo na državljane trećih zemalja nego na sve putnike koji dolaze s tog područja - pojasnio je Božinović. 

Na pitanje hoće li biti popuštanja mjera od 1. februara, Božinović je odgovorio:

Pratiti situaciji

- Meni je potpuno jasan interes i zanimanje, no mi smo tek ove sedmice donijeli odluku o produžetku mjera koje sad traju do 31. januara, nastavit ćemo raditi na način na koji smo radili ispočetka. Svakodnevno ćemo pratiti epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i zemljama oko nas. Imamo puno razumijevanja i nije nam u interesu braniti bilo što, osim ono što se procijeni da se mora napraviti na temelju dosad prikupljenih spoznaja o načinima širenja virusa. Nekoliko dana prije isteka ove odluke koja je na snazi uzet ćemo u obzir sve faktore. Ovo je zimsko vrijeme, sve što se radi, radi se kako bismo postigli ono što se pokazalo kao efikasan način borbe protiv epidemije. O mjerama razmišljamo stalno, to ćemo činiti stalno, no najaviti nešto danas nije realno. To nećemo napraviti prije svega zato što je prošlo tek nekoliko dana od ove odluke, imamo još više od dvije sedmice u kojima ćemo pratiti situaciju - rekao je Božinović. 

Više o temi Davor Božinović

MJERE PREVENCIJE
Hrvatska uvela nove mjere na granicama
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na