CRNA GORA

Šef ANB: Znamo ko je palio tajna dokumenta

Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju

Dejan Vukšić. Agencije

A. Ka.

21.1.2021

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić saopćio je da će o paljenju tajnih dokumenata te službe uskoro obavijestiti skupštnski Odbor za bezbjednost i odbranu, ali i druge nadležne organe - radi utvrđivanja odgovornosti. 

Vršilac dužnosti direktora Agencije potvrdio je informacije koje su mediji nedavno objavili - da su pojedini zaposleni uništavali materijal te tajne službe i da je riječ o dokumetaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju...


Postizanje primarnog cilja

- Nakon stupanja na dužnost v.d. direktora ANB-a, a u cilju postizanja primarnog cilja - vraćanja ugleda Agencije za nacionalnu bezbjednost koji ona zaslužuje, otpočeo sam internu kontrolu rada Agencije i pritom u ovom trenutku utvrdio: Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju; Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije - spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom - saopćio je Vukšić. 

On je objasnio da je u toku prikupljanje informacija i dokaza koji se odnose “na navedene i druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije”:

- Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čovjeka i građanina - rekao je Vukšić.

Rekao je da će o svemu obavijestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

Utvrđivanje odgovornosti

- Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno tijelo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.