DETALJI OPTUŽNICE

Krala zlatni nakit od Đukanovića da vrati kockarske dugove

Prema optužnici u koju je Pobjeda imala uvid, na krađu nakita, Pešukić se odlučila u septembru 2019. godine

Aco Đukanović. Arhiva

Pobjeda

23.1.2021


Vaspitačica Ana Pešukić priznala je da je ukrala vrijedan nakit i umjetnine vrijedne 340.931,27 eura iz porodične kuće Ace Đukanovića kako bi vratila kockarske dugove. 

Ona je ukradeni nakit u pet navrata prodala zlataru Filipu Raleviću koji joj je, kako tvrdi isplatio 51.000 eura. piše podgorička Pobjeda.

Prema optužnici u koju je Pobjeda imala uvid, na krađu nakita, Pešukić se odlučila u septembru 2019. godine kada joj je Igor Krstović duplirao dug od 5.000 eura koji nije uspjela da vrati u dogovorenom roku.


Zagrabila šaku nakita

- Saznala sam da Igor Krstović daje novac na zajam uz kamatu, pa sam od njega pozajmila 5.000 eura sa rokom vraćanja od 15 dana uz kamatu od 500 eura. Po protoku tog roka nijesam vratila dug već samo kamatu – navodi se u optužnici. 

Pešukić je navela da je na njenu molbu Krstović produžio rok za vraćanje duga s tim što je njen dug sada iznosio 10.000 eura.

Kako se približavao kraj drugog roka, a Pešukić nije bila u mogućnosti da vrati dug odlučila je da pokrade nakit iz kuće porodice Đukanović gdje je već 10 godina radila kao vaspitačica i gdje su joj sve stvari bile dostupne.

- Znala sam da se nakit i satovi nalaze u jednoj vitrini, složeni u kutijama na kojima je pisalo ime onoga čije su te stvari. Vitrina se nalazila u prostoriji radne sobe na petom spratu stana koji je bio zaključan – ispričala je Pešukić.

Koristeći povjerenje supruge Aca Đukanovića, Gabriele Đukanović, optužena Pešukić je neopaženo otključala prostoriju i iz vitrine nasumice iz jedne od kutija uzela toliko nakita koliko joj je moglo stati u šaku i ubacila ga u džep.

Ukradene ogrlice, narukvice i prstenje je potom smjestila u svoje stvari koje je držala u drugoj prostoriji stana.

Nakit je odnijela zlataru Raleviću koji joj je isplatio 3.500 eura.

Kako joj dobijeni iznos nije bio dovoljan za vraćanje duga, Pešukić je u novembru 2019. godine po istom scenariju iz vitrine ukrala dva ručna sata „roleks“ za koje joj je Ralević isplatio 11.000 eura.

Od tog novca, kako je ustvrdila Pešukić, pokrila je dug od 10.000 eura Igoru Krstoviću.

Nije prošlo dugo vremena, Pešukić je zapala u nove kockarske dugove zbog čega je od Krstovića pozajmila ponovo 5.000 eura sa rokom vraćanja od 15 dana uz kamatu od 500 eura. Kao i prvi put, Pešukić je tražila produženje roka što joj je Krstović prihvatio, ali uz uslov da se dugovanje duplira.

Izlaz iz novonastale situacije, Pešukić je vidjela u ponovnoj krađi nakita iz kuće Đukanovića.

Ovog puta, ona je iz vitrine sa nakitom ukrala zlatan sat sa dijamantima i nekoliko zlatnika.

Pešukić je od Ralevića za zlatnike dobila 3.500 eura dok je od prodaje sata odustala i vratila ga u vitrinu.

Prilikom sljedeće krađe, Pešukić je iz vitrine uzela tri zlatnika i sat sa dijamantima od čije prodaje je jednom odustala, a za koji je od Gabrijele Đukanović saznala da vrijedi 70.000 eura.

Od 3.500 eura koje joj je Ralević isplatio za zlatnike i 8.000 eura za sat, Pešukić je Krstoviću vratila dug od 10.000 eura.

Vaspitačica ponovo zapada u kockarske dugove i pomoć traži od Igora Krstovića.

Zadužuje se 5.000 eura, ali zbog traženja nekoliko puta da joj se rok produži dug prema Krstoviću dostigao je iznos od 30.000 eura.

Ukrala i umjetničke slike

Iz vitrine sa nakitom porodice Đukanović, Pešukić ovog puta uzima više ogrlica, narukvica, prstenja, zlatnika, dva ručna sata.

Za nakit joj je isplaćeno 13.000 eura dok je za satove dobila 8.500 eura.

Od Ralevića je tada, kako tvrdi Pešukić, pozajmila 8.500 eura kako bi sakupila iznos od 30.000 eura koje je vratila Krstoviću.

Pešukić je prilikom saslušanja u tužilaštvu priznala da je iz kuće Đukanovića ukrala i 20 komada umjetničkih slika Srđana Vukčevića izrađene za ilustraciju knjige ,,Više se ne bojim“ autorke Gabrijele Đukanović za koje je u jednoj podgoričkoj galeriji dobila 750 eura.

Međutim, Pešukić nije priznala da je iz kuće Đukanovića ukrala dvije porcelanske zdjele Alfonse Muha, više boca rumunskih i inostranih vina, dvije pozlaćene pepeljare, osam jastučnica, šest srebrenih noževa i viljuški i tri dječja novčanika u kojima se nalazilo 955 eura.

Đukanović: Zatekla opustošenu vitrinu u kojoj je čuvan nakit


Gabrijela Đukanović tvrdi da je početkom aprila prošle godine primijetila da joj nema sata ,,frenk miler“ koji se nalazio u vitrini u radnoj sobi. Pored ovog sata u vitrini je čuvano još ručnih satova, komplet porodičnog nakita koji je naslijeđen i dobijen poklonom od prijatelja i porodice. Sav nakit i satovi bili su raspoređeni u kutijama na kojima je bilo naznačeno kome iz porodice Đukanović pripada.

- Kada sam primijetila da nedostaje ovaj sat otvorila sam ostale kutije i vidjela da nedostaje mnogo nakita i satova u velikoj vrijednosti – kazala je u istrazi Gabrijela Đukanović.

Kako je imala evidenciju nakita i podatke od koga je taj nakit dobijen, Gabrijela Đukanović navodi da je lako utvrdila što sve nedostaje.

Naglasila je da je najvredniji među ukradenim stvarima bio njen zlatan sat sa dijamantima i crnogorski grb od zlata, ručne izrade koji je bio ukrašen dijamantima i ne može se naći u slobodnoj prodaji.

Krstović negirao da je novac na zajam uz kamatu

Igor Krstović pred specijalnom tužiteljkom Stojankom Radović ustvrdio da ne poznaje optuženu Anu Pešukić koja je od njega navodno uzela 15.000 eura i uz zelenašku kamatu vratila 51.000 eura.

- Nikada se nijesam sreo sa njom niti je ona od mene tražila novac na zajam uz obavezu vraćanja u određenom roku i uz plaćanje kamate – tvrdio je Krstović.

On je na kraju ponudio tužilaštvu da njegove tvrdnje i iskaz u ovom slučaju provjere i poligrafski.

Krstović je poznat javnosti nakon što je 28. januara prošle godine na njega u Zeti, nedaleko od porodične kuće ispaljeno 20 metaka.

Zbog organizacije i učešća u napadu na Krstovića pred Višim sudom u Podgorici sudi se Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.