NA LICU MJESTA

Bosanci se vraćaju na Zlatibor

Ove zima posebna turistička atrakcija na Zlatiboru je „Gold gondola“, kao najduža panoramska žičara na svijetu

Piše: G. Šumar

27.1.2021

Odlični uslovi na Zlatiboru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Nakon što je Srbija ukinula zabranu ulaska bh. građanima bez PCR testa, odnosno obaveznog karantina, Bosanci se ponovo vraćaju na svoju omiljenu zimsku destinaciju – Zlatibor. Pored stanovnika pograničnih dijelova Bosne, kojima je ovaj zimski centar i najbliži, tradicionalno su najbrojniji Tuzlaci i Sarajlije (Zlatibor je udaljen od Sarajeva oko 180 kilometara).  

Pristupačnije cijene

Uprkos pandemiji koronavirusa, na ovoj planini su otvoreni svi hoteli, kao i privatni smještaj, restorani... ali i skijališta i sankališta. 

Cijene smještaja i skijanja su pristupačnije nego na bh. planinama – Bjelašnici, Igmanu, Jahorini, Vlašiću... Naprimjer, apartmani u privatnom smještaju se kreću od 25 ili 30 eura po danu (u centru Zlatibora), a i hotelski smještaj je povoljniji.

Isto se odnosi i na cijene ski liftova, koje su na Zlatiboru u rasponu od 300 (jedan sat) do 1.000 dinara za dnevnu kartu (117 dinara = 1 euro).

Cijene hrane i pića u restoranima su dosta pristupačnije nego na našim palninama. Poređenja radi, slične su kao u glavnom gradu BiH.

S obzirom na to da je u Srbiji završen školski raspust, ovih dana nema gužve, a snijega ima u izobilju, tako da su stvoreni svi preduslovi za ugodan zimski odmor.

Gold gondola

Ove zime posebna turistička atrakcija na Zlatiboru je „Gold gondola“, kao najduža panoramska žičara na svijetu. Otvorena je sredinom januara...  

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezala je centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu, u 55 zasebnih kabina sa po 10 mjesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika po satu. 

Vožnja gondolom pruža impresivnih 25 minuta sa nevjerovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora. Cijena povratne karte je 1.000 dinara (oko 9 eura), a za djecu preko šest godina 550 dinara.

I za kraj spomenimo da je Zlatibor u poslijednje vrijeme veliko gradilište. U izgradnji su veliki broj hotela i apartmanskih naselja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.