SPECIJALNI PREDSTAVNIK

Lajčak: Vraćeno jedinstvo Evropske unije i Amerike oko Balkana

Nijedan problem ne smije biti ostavljen po strani, rekao Lajčak

Miroslav Lajčak. RSE

Fu. M.

27.1.2021

Razmjena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak francuskom listu "Le Monde".

On je naveo da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno važno jedinstvo sa SAD u politici prema zapadnom Balkanu.

- Ništa nije završeno dok sve nije završeno - rekao je Lajčak u vezi s ciljem da se u dijalogu postigne sveobuhvatni sporazum Beograd-Priština, ali je naglasio da ljudi u vladi američkog predsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) zaduženi za Balkan "osjećaju historijsku odgovornost zbog političke i ljudske angažovanosti svoje zemlje u tom regionu", prenosi RSE.

Sprovođenje reformi

Specijalni predtavnik EU za dijalog je rekao da je EU ranije sarađivala s novim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Anthony) i zamjenikom sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland (Victoria).

- Sa njima smo radili u prošlosti i znamo njihova mišljenja... Američko-evropsko jedinstvo je ključni činilac za uspjeh na Balkanu - rekao je Lajčak.

Na pitanje šta Srbija može očekivati kad se završi normalizacija odnosa s Prištinom, Lajčak je uzvratio da "i Srbija i Kosovo znaju da je preduslov normalizacija, ali EU je jasno obećala integraciju ako se ispune mjerila i sprovedu nužne reforme".

Politika proširenja

Lajčak je dodao da EU istrajava u politici proširivanja "ali ne treba vjerovati da će to doći automatski, zemlje na zapadnom Balkanu moraju reformama u to ubijediti članice Unije".

On je naveo da je EU obnovila dijalog Beograd-Priština "ne tako što se krenulo u tehničke pregovore, već da bi se postigao sveobuhvatan i obavezujući sporazum".

- Nijedan problem ne smije biti ostavljen po strani, kao što je bio slučaj u prošlosti poput finansijskih potraživanja ili sporova oko imovine - kazao je Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.