NIJE SLUŽBENA DELEGACIJA

Plenković o italijanskim europarlamentarcima: Nisu ništa poštovali

Preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana u Hrvatskom saboru zamijenit će Tomislav Okroša, kazao je Plenković

Plenković govorio nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Arhiv

N. Aj.

1.2.2021

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, rekao je da će preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana u Hrvatskom saboru zamijeniti Tomislav Okroša, načelnik Općine Dubrava te kandidat na listi HDZ-a u Drugoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima.

Plenković je rekao da se opozicija prošle sedmice ponašala "ispod svake razine" kada je srušila kvorum u Saboru.

- Nije na razini trenutka u kojem se Hrvatska trenutno nalazi, a i ispod je moralnih kriterija - rekao je Plenković.

Demagoška incijativa

On je inicijativu koja je došla iz opozicije ocijenio "demagoškom". 

- Ta je inicijativa prepisana od druge grupe koja želi srušiti Hrvatsku gospodarsku komoru i druge institucije. To su pisali ljudi koji su politički aktivni, to nije ništa spontano bilo - rekao je Plenković.

Dodao je da su to pokušaji da se demontiraju institucije, a da inicijativu vode oni koji su nezadovoljni radom tih institucija.

- Mi možemo imati prijedlog za reformu, ali onakav kakav želi većina. Nećemo sigurno odlučivati o demagoško-populističkoj inicijativi pred zidom pred koji nas žele gurnuti određene opcije - kazao je Plenković.

Glavno pravilo

Osvrnuo se i na slučaj italijanskih poslanika Evropskog parlamenta koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske.

- To nije bila službena delegacija. Kada se takvi posjeti inače organiziraju, glavno je pravilo da se poštuje pravno ozračje zemlje u koju se dolazi. Oni nisu ništa poštivali - rekao je Plenković.

Plenković je potom istaknuo da je saborska opozicija nedavno pokazala sjajan primjer saradnje na nadstranačkim dokumentima. 

- Kada smo prezentirali nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske, oporba nije imala nikakve ideje, kreacije i sugestije - rekao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.