U DISTRIBUCIJI 16.800 DOZA

Uprkos pobuni penzionera, u Hrvatskoj počinje vakcinacija "AstraZenecom"

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su da nije takva situacija da bi trebalo odgađati cijepljenje

Danas u Hrvatskoj kreće vakcinacija protiv koronavirusa cjepivom "AstraZenece". PIXSELL

N. Aj. / Index.hr

8.2.2021

Danas u Hrvatskoj kreće vakcinacija protiv koronavirusa cjepivom "AstraZenece".

U distribuciju kreće 25.200 doza vakcina od kojih je veći dio proizvođača "AstraZeneca", 16.800 doza, a ostatak su "Modernine" vakcine.

Hronični bolesnici

Vakcinisat će se stariji od 65 godina, hronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, vjerojatno tek na proljeće.

Najveća umirovljenička udruženja zatražila su da se "AstraZenecinim" vakcinama ne cijepe ljudi stariji od 65 godina. Isto je zatražila i Stranka umirovljenika.

HSU apelira na Stožer civilne zaštite da "u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red".

Klinička ispitivanja

Predlažu kupovinu druge vakcine koja postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje "AstraZenece" na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima vakcine bio nedovoljno zastupljen da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju da u Hrvatskoj nije takva situacija da bi trebalo odgađati cijepljenje. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.