ODLUKA VLADE

Mijenja se režim prelaska slovenske granice: Šta to znači za građane BiH

Od trenutka kad su preboljeli Covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od vakcinisanja drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana

Vlada Slovenije donijela nove odluke o prelasku granice. Arhiv

Piše: N. Aj.

11.2.2021

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantina ili predočenja negativnog testa na koronavirus na granici za one koji su vakcinisani s dvije doze cjepiva protiv Covida-19 i one koji su preboljeli koronavirus te o tome imaju potvrdu liječnika. Ovo je danas odlučila slovenska vlada.

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim po kojem su bez negativnog testa ili obvezujuće karantina u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika iz susjednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata i slično.

Od trenutka kad su preboljeli Covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od vakcinisanja drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana, prenosi Hina.

To je odluka koja stupa na snagu već u subotu i odnosi se dakle i na hrvatske državljane pod spomenutim uvjetom, dok za druge ostaje kao i do sada, PCR test ili karantin, osim za prijašnje izuzetke. To je danas potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Ulazak u zemlju temeljem prirodne imunizacije onih koji su preboljeli koronavirus ili su cijepljeni s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU i Šengenskog, a ne i za one iz trećih država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.