OTVORENA BIRAČKA MJESTA

Na Kosovu danas prijevremeni parlamentarni izbori, kandidovano 28 stranaka

Pravo glasa ima oko 1.800.000 građana

Kandidovano je 28 stranaka. DW

A. Č. / DW

14.2.2021

Građani Kosova danas biraju novu vlast. Riječ je o drugim izborima u posljednjih 16 mjeseciPravo glasa ima oko 1.800.000 građana, a kandidovano je 28 stranaka, koalicija i građanskih inicijativa. 

Izbore na 2.300 biračkih mjesta u 38 općina pratit će skoro 30.000 posmatrača.

Kosovo trenutno nema predsjednika, premijera niti predsjednika Skupštine, a analitičari očekuju pobjedu pokreta lijevog centra Samoodređenje. Ukoliko uspiju uspije formirati vlast premijer će najvjerovatnije biti Albin Kurti. 

Pandemija, politička kriza, zastoj u pregovorima s Beogradom. Izbori na Kosovu ove nedjelje dolaze u nezgodnom trenutku. Sve ukazuje na uvjerljivu pobjedu Samoodređenja, ali glasovanje je jedno, a formiranje Vlade drugo.

Mnogi ove izbore doživljavaju kao takmičenje između nove i stare generacije političara. Na ovim izborima nije se kandidirao lider Demokratske stranke Hašim Tači jer se protiv njega vodi proces pred sudom u Hagu, optužen je za ratne zločine.

Prema trenutnim prognozama, Demokratska stranka i vladajuća Demokratska liga borit će za drugo mjesto.

Kurti premijer, Osmani predsjednica?

Analitičari nemaju sumnje da će pokret Samoodređenje dobiti najviše glasova – prognoze idu i do pedeset posto glasova. Sastavljanje koalicije bi ipak moglo biti teško, jer etablirane stranke odbijaju saradnju s pokretom Albina Kurtija.

Vjosa Osmani je ovog puta na listi Samoodređenja. Ideja je da ona bude pogurana na funkciju predsjednice, dok bi Kurti ciljao na mjesto predsjednika vlade. Sam Kurti ne može biti na listi jer je prije manje od tri godine pravomoćno osuđen, i to zbog bacanja suzavca u parlamentu.

Strogi lockdown

Izbori dolaze u dramatičnoj fazi epidemije u kojoj Kosovo pripada među najteže pogođene zemlje Europe. 

Mjesecima je na snazi strogi lockdown. Usprkos tome održavaju se politički mitinzi na kojima se često ne vodi računa o rastojanju niti se nose maske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.