IZBORI

Do 15 sati na izborima na Kosovu glasalo 32 posto birača

U opštinama sa srpskom većinom na Kosovu izlaznost je premašila prosjek od 10 posto, saopćeno je iz Demokratije na delu

Birališta se zatvaraju u 19 sati. Arhiv

Piše: D. H.

14.2.2021

Centralna izborna komisija Kosova saopćila je da je do 15 sati na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 32 posto građana s pravom glasa ili 569.868 upisanih birača.

Posljednji presjek o izlaznosti građana Kosova na ovim izborima CIK će saopćiti nakon zatvaranja biračkih mesta u 19 sati, odnosno u 19:30 nako čega se očekuju i prvi preliminarni rezultati izbora.


Veći odaziv

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" (DnD) koja prati izborni proces saopćila je prethodno da je odziv građana Prištine dva posto veći u odnosu na druge gradove na Kosovu.

U opštinama sa srpskom većinom na Kosovu izlaznost je premašila prosjek od 10 posto, saopćeno je iz Demokratije na delu.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je na ranijoj konferenciji za novinare izjavila da se izborni proces odvija bez problema, te da do sada nisu zabilježene neregularnosti.


Drugi izbora u dvije godine

Građani Kosova po drugi put izlaze na birališta za manje od dvije godine, kako bi glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valmir Elezi izjavio je da su glasačka mjesta na cijeloj teritoriji Kosova otvorena na vrijeme u sedam sati.

Elezi je naveo da je zbog vremenskih uslova i snijega bilo poteškoća tokom dostave izbornog materijala na biračka mjesta, ali da je materijal dostavljen na vrijeme.

Predsjednica Centralne izborne komisije Kosova Valdete Daka glasala je u sedam sati na glasačkom mjestu u Tehničkom fakultetu.

Ona je pozvala građane Kosova da izađu i glasaju uz poštovanje epidemioloških mjera i da slobodno izražavaju svoju volju i dodala da su obezbjedili sve uslove da građansko pravo ostvare i oni koji boluju od Covida-19.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.