KORONAVIRUS

Doktor Tiodorović: Revakcinacija nije isto što i druga doza vakcine

O revakcinaciji se može govoriti naredne godine

A. K.

Tiodorović: Druga doza vakcine i revakcinacija nisu isto

Foto: AVAZ


Kada su vakcine protiv COVID-19 stigle u Srbiju i kada je počela masovna imunizacija, poslije primljene prve doze vakcine svi su počeli da govore o “revakcinaciji”, jer se odmah znalo da će dvije doze vakcine biti potrebne za stvaranje imuniteta. I, to važi za vakcine svih proizvođača.

Ali, revakcinacija je nešto potpuno drugo. U čemu je razlika između dvije doze vakcine i revakcinacije protiv COVID-19, za eKliniku objašnjava profesor dr. Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Šta je zapravo revakcinacija?

− Ovih dana kod nas je počelo davanje druge doze vakcine protiv COVID-19, a ne revakcinacija. Druga doza vakcine daje se u razmaku od 21 dan od prve doze vakcine, poslije druge doze stiče se imunitet. Kada sljedeće godine budemo primali po jednu dozu ove vakcine protiv COVID-19, a najverovatnije će tako biti, onda govorimo o revakcinaciji. To je revakcinacija, ta vakcina je revakcinacija. Ljudima je lakše bilo da za drugu dozu kažu revakcinacija, pa su onda to neki ljekari prihvatili i zato svi kažemo revakcinacija – kaže epidemiolog Tiodorović.

Mislite da ćemo sljedeće godine primati jednu dozu?

− Ako ne dođe do nekog velikog mutacionog procesa, da. Ovaj virus je praćen od strane svih nas, od strane naučnika iz cijelog svijeta. Za sada niko ne kaže da ovaj virus ima moć kao što je ima virus gripa. Jer, na svakih sedam – osam godina, gripa napravi takvu mutaciju da nama ništa ne vrijedi vakcina koju imamo, već se pravi nova koja djeluje na novu mutaciju. Dakle, napravi se nova vakcina sa novim sastavom koja djeluje na novu mutaciju virusa gripa. Koronavirus ne bi trebalo da ima tu moć i nema je, ne mutira tako značajno.

Šta su onda "novi sojevi"?

− Da li će biti još novih sojeva i koliko zapravo tačno ima novih sojeva – to niko ne zna. Jer, to su tako male promjene na virusu da praktično ove vakcine koje sada primamo štite i od svih tih sojeva. Mutacije koronavirusa nisu, dakle, tako velike da bi promijenile genetski kod i sastav virusa, pa da vakcinu koju sada imamo “zaustave” tako da ne može da neutrališe virus. To se najverovatnije neće dogoditi, pa zato kažem da ćemo sljedeće godine primati jednu dozu vakcine protiv COVID-19.

NA VRH

Podijeli članak na