STAVOVI

Albin Kurti za "Euronews": U slučaju referenduma glasao bih za ujedinjenje s Albanijom

Mislim da bi trebalo da se Srbija odmakne od Ruske Federacije i Kine, kaže Kurti

Kurti: Spreman na dijalog. Arhiva

Ad. A. / Euronews

17.2.2021

Albin Kurti kandidat Pokreta samoopredjeljenje za premijera Vlade Kosova izjavio je u inntervjuu za "Euronews", da bi, ukoliko bi bio održan referendum on glasao za ujedinjenje s Albanijom.

Kurti je govoreći o ideji lidera ABK Ramuša Haradinaja, rekao da, prema sadašnjim zakonima, to nije moguće, ali da bi podržao ujedinjenje s Albanijom.

-Još nemamo zakon o referendumu na Kosovu, ali dva referenduma između naše države i Albanije riješila bi tako nešto. Mislim da bih glasao za „da"- rekao je Kurti.


Nastaviti dijalog

Između ostalog, Kurti je govorio i o nastavku dijaloga Kosova i Srbije i istaknuo da će tražiti reciprocitet od Srbije.

-Spreman sam da se uključim u dijalog od koga ima koristi. Ali, mislim da nije prihvatljivo da se bilo ko na Kosovu - naravno, uključujući i mene - umiješa u dijalog, gdje bi trebalo da nadoknadimo državi Srbiji gubitak Kosova za vrijeme Miloševića. Srbija je počinila genocid na Kosovu - rekao je Kurti.

On se usprotivio snabdijevanju Kosova vakcinama iz Kine i Rusije, tvrdeći da je kosovska orijentacija uvijek bila ka zapadu.


Suočiti se s proslošću

Kurti je u intervjuu za briselski "Euronews" rekao da bi Beograd trebalo da se suoči s vlastitom prošlošću, jer se čini da ne žali niti se kaje.

-Važno je da u Srbiji dođe do promjena u pogledu načina na koji gledaju Kosovo - rekao je Kurti.

Upitan da li i dalje želi puno izvinjenje, priznanje i odštetu od Beograda, Kurti kaže da je to neophodno, kao i da je neophodno da se Srbija što prije udalji od Rusije i Kine.

-Mislim da bi trebalo da se odmaknu od Ruske Federacije i Kine i da pokušaju da to urade što brže. Oslobodili smo Kosovo od Srbije. I mislim da bi Srbija trebala da se oslobodi Kosova - rekao je Kurti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.