SASTANAK

Vučić i Osmani: Jačanje odnosa Srbije i Sjeverne Makedonije

Osmani je zahvalio za donaciju vakcina protiv virusa korona, koje je Vučić uručio makedonskom premijeru Zoranu Zaevu, a koje su omogućile da počne vakcinacija građana Sjeverne Makedonije

Sa današnjeg sastanka. Tanjug

Srna

18.2.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani razgovarali su danas o jačanju dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje putem rješavanja svih pitanja dijalogom, te unapređenja ekonomske saradnje i međusobnom podrškom na evropskom putu.

Vučić je rekao da su dobri odnosi Srbije i Sjeverne Makedonije od najveće važnosti za region, te istakao "mini-Šengen" kao primjer uspješne saradnje na dobrobit građana i u korist ekonomskog razvoja zemalja aktivno uključenih u tu inicijativu.

On je izdvojio značaj Memoranduma koji su potpisale Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, a koji omogućava međusobnu pomoć i saradnju njihovih zdravstvenih sistema za liječenje oboljelih od posljedica virusa krona, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je naveo i konkretne projekte koji bi doprinijeli boljem povezivanju i ekonomskoj saradnji dvije zemlje, poput modernizacije željezničke pruge do Skoplja i jačanja infrastrukture na graničnim prelazima, te ukazao da Srbija podržava evropske integracije Sjeverne Makedonije.

Osmani je zahvalio za donaciju vakcina protiv virusa korona, koje je Vučić uručio makedonskom premijeru Zoranu Zaevu, a koje su omogućile da počne vakcinacija građana Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju položaja Srba u Sjevernoj Makedoniji, odnosno Makedonaca u Srbiji


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.