BEOGRAD

Počeo izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve, evo kako se bira

Prema proceduri prvo arhijereji biraju tajno, listićima, sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrijeme za to nije ograničeno

Počeo izbor patrijarha. SPC

Srna

18.2.2021

U kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu počeo je Sveti arhijerejski sabor na kojem će biti izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Saborom predsjedava episkop sremski Vasilije, a ne episkop šabački i adminstrator eparhije valjevske Lavrentije, kao najstariji episkop, jer je jučer hospitalizovan.

Saboru prisustvuje 36 od ukupno 39 vladika. Nisu prisutni episkop šabački Lavrentije, australijsko-novozelandski Siluan i episkop zapadno-američki Maksim.

Kandidati za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Prema proceduri prvo arhijereji biraju tajno, listićima, sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrijeme za to nije ograničeno.

Svaki od trojice kandidata za novog patrijarha mora dobiti više od polovine glasova, stoga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata prelazi se na biranje apostolskim žrijebom, gdje se listići sa imenima trojice kandidata stavljaju u zasebne koverte, a zatim u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božija volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

Jedan od monaha, kojeg je za to izabrao Sabor, izvlači kovertu sa imenom novog patrijarha.

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej upokojio se 20. novembra u Beogradu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.