SRBIJA

Porfirije je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Redovni Sabor SPC ove godine održava se nekoliko mjeseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja,

Porfirije Perić. Agencije

A. Ka. / Nova.rs

18.2.2021

Porfirije je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, javlja Kurir.rs.

Sabor SPC na kojem je izabran novi poglavar počeo je u 9 sati, svetom liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru, a sama rasprava i uvod u glasanje počeli su od oko 12 sati. Kako piše Nova.rs, gotovo je glasanje, izvlači se ime patrijarha.

Redovni Sabor SPC ove godine održavao se nekoliko mjeseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posljedica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. godine.

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, mjestobjustitelj, koji je i služio današnju liturgiju.


Izbor poglavara SPC pratili su izvjesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora (po prvi put van prostorija Patrijaršije) i mjesto na kojem će vladike biti smještene prije izbora (dio je smješten u hotelu, a dio u kelijama Patrijaršije.

Izboru nije prisustvovao vladika šabački Lavrentije, koji je jučer hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Osim njega, jučer je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.