SRBIJA

Oglasio se novi patrijarh Porfirije

Molim sve da se mole Bogu za moju malenkost, da zajedno, idući putem kojim su proputili naši sveti preci, udostojimo se Carstva nebeskog - rekao je Porforije

Porforije Perić. Agencije

A. Ka. / ATV

18.2.2021

Novi srpski patrijarh Porfirije dao je prvu izjavu nakon izbora na tron Srpske pravoslavne crkve.

- Molim sve da se mole Bogu za moju malenkost, da zajedno, idući putem kojim su proputili naši sveti preci, udostojimo se Carstva nebeskog - rekao je on.

Podsjetimo, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. nasljednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.


Sabor je prvi put zasjedao u Hramu Svetog Save, a izbog novog srpskog patrijarha trajao je kraće od četiri sata. Kako je saopćila Informativna služba SPC, odmah poslije izbora služeno je "blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije" arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju.

Objavljena je i bogata biografija izabranog srpskog patrijarha, koji je rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.