IN MEMORIAM

Iz biografije Đorđa Balaševića: Olivera je bila njegov život

Njegova pjesma “Računajte na nas” biva promovirana u generacijsku himnu

Piše: Adela Kukić

19.2.2021

Đorđe Balašević sa suprugom Oliverom i djetetom. Arhiv

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Akustičkoj grupi „Žetva“ pristupio je 1977. godine, sa kojom je popularnost stekao pjesmom „U razdeljak te ljubim”. Iako mu pjesma nije bila posebno draga, singl je prodao u 180.000 primjeraka.


Tokom 1978. godine, sa grupom "Rani mraz", objavljuje singlove koji osvajaju tržište i postižu impresivne tiraže. Održali su brojne koncerte u beogradskom Domu omladine. Njegova pjesma “Računajte na nas” biva promovirana u generacijsku himnu. 


Balašević je osvojio prvu nagradu pjesmom “Panonski mornar”, po kojoj je dobio nadimak

Na festivalu Split 79. Balašević je osvojio prvu nagradu pjesmom “Panonski mornar”, po kojoj je dobio nadimak.


Početkom 1982. godine objavljuje album “Pub” kojim službeno započinje solo karijeru. Ploča opet bilježi uspješne pjesme “Boža zvani Pub”, “Pesma o jednom pjetlu”, “Lepa protina kći”, “Ratnik paorskog srca”. Poslije duže pauze album “Na posletku” objavljuje početkom 1996. godine.


Album “Dnevnik starog momka” izlazi krajem 2001. godine. Zamišljen kao ispovijest “starog momka”, dat je u 12 pjesama koje nose ženska imena. Početna slova naziva daju “Olja je najbolja”. Balašević se vraća svom matičnom motivu – ljubavi. Govorio je da mu je život dobio suštinu i formu upoznavanjem supruge Olivere, s kojom je bio u braku više od tri decenije. Krunu njihove ljubavi čine djeca Jelena, Jovana i Aleksa.


Unatoč svim uspjesima Đorđe dugo nije imao podršku roditelja.


- Kao i prema svemu drugom, moji su roditelji i prema muzici imali jasne stavove. Smatrali su su da se muzika uči odmalena, prvo sedam godina klavira, pa pjevanje.... čak i mnogo godina poslije, kad sam već imao nekoliko zlatnih ploča, ćale bi tvrdio kako tambura nije pravi način da se zarađuje za život. Poslije je otišao u Budimpeštu za turističkog predstavnika, pa više nije mogao pratiti što se ovdje događa. Kad bi mu rekli da sam pobijedio na nekom festivalu, govorio bi: "Sine, sve će to proći kako je i došlo. Gledaj ti ovo od čega ćeš živjeti. Moji roditelji nisu bili ni na jednom mom koncertu i do dana današnjeg uvek za njih imam dva prazna mjesta - govorio je.


Preminuo je u 67. godini od obostrane upale pluća

Objavio je pjesmaricu sa svojim tekstovima “Računajte na nas”, roman “Tri posljeratna druga” (1991.), knjigu novinskih komentara “I život ide dalje (sve dalje odavde…)” (1993.) i knjigu “Dodir svile” (1996.) u kojoj je izbor tekstova sa ploča. Roman “Jedan od onih života” (1997.) bavi se razdobljem od 1. do 15 novembra ratne 1991. godine.


Preminuo je u 67. godini od obostrane upale pluća od koje se liječio na Infektivnoj klinici u Beogradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.