REGIJA

I u Hrvatskoj po Županijama kreće masovno cijepljenje

Testirana 131 osoba

Vakcinacija u Hrvatskoj. Index

A. O. / Index.hr

20.2.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 131 osoba od čega su evidentirana 3 pozitivna slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 2,25% pozitivnih od broja testiranih. Na temelju kliničke slike dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj. U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata primljena su 3 pacijenta, a otpuštena 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Masovno cijepljenje u sportskoj dvorani

Jutros je u Međimurskoj županiji započela provedba druge faze cijepljenja na način masovnijeg cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

U organizaciji je, zajedno sa liječnicima, angažirano 80 ljudi. Osigurani su punktovi u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, pripremljen je i prenamijenjen prostor, osigurana voda, voće, sanitarni prostori, prostori za odmor, administrativna sestra, sestra uz liječnika, redari, volonteri, hitna pomoć i internetska veza.

U nekoliko sati cijepit će se 1100 građana – 500 u Čakovcu te po 300 u Prelogu i Murskom Središću.

Za cijepljenje su na raspolaganju tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, a to su Pfizer (396 doza), Moderna (300 doza), nije moguće osigurati da osobe pozvane na cijepljenje biraju vrstu cjepiva kojom će se cijepiti.


Volonteri Crvenog križa

Iz Pozivnog centra za naručivanje cijepljenja Doma zdravlja tijekom tjedna su se pozivali građani prema redoslijedu prijave (prvih 1093) i prema kriterijima propisanim za drugu fazu cijepljenja (stariji od 65 godina i/ili kronični bolesnici). Također, spremna je i rezervna lista s popisom osoba koje će u slučaju nedolaska na cijepljenje naručene osobe biti pozvane da se taj dan odazovu na cijepljenje.

U cijeloj organizaciji pomažu volonteri Crvenog križa, zaposlenici škola, članovi DVD-a, komunalni redari, policija, liječnici obiteljske medicine, timovi epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, timovi hitne medicine i djelatnici Međimurske županije. Prema planu, sljedećeg vikenda moglo bi se cijepiti oko 2000 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.