SRBIJA

Zabilježene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv koronavirusa

Neželjene reakcije su imale osobe od 45 do 64 godine i to najčešće žene

Najavljena masovna vakcinacija. Arhiva

Anadolija

23.2.2021

Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva izjavio je da su u Srbiji do sada zabilježene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv koronavirusa, javlja Anadolija.

- Najviše neželjenih reakcija bilo je na Fajzerovu (Pfizerovu) vakcinu i to 145, na kinesku vakcinu Sinopharm 130, na rusku vakcinu Sputnik V 86 i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine - rekao je Zelić za Radio-televiziju Srbije.

Dodao je da su neželjene reakcije imale osobe od 45 do 64 godine i to najčešće žene.


Prolaze za kratko vrijeme

Prema njegovim riječima, neželjene reakcije ne treba da brinu, jer se to očekivalo, one prolaze za kratko vrijeme, odnosno za do tri dana, a najčešće se radi o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, glavobolji i mučninama.

- Za sada nije bilo težih reakcija, a tri puta reakcije su zahtijevale hospitalizaciju - rekao je Zelić.


Masovna vakcinacija


Također, Zelić je naveo i da je vakcina AstraZeneca/Oxford provjerena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom.

- Optimalno je da se druga doza vakcine AstraZeneca primi 12 sedmica poslije prve doze, jer je to optimalno za maksimalan efekat. Vakcina se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni i njen krajnij efekat je da izazove imuni odgovor stvaranjem antitijela i spriječi razvoj težeg oblika koronavirusa - naveo je Zelić i dodao da vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina i da se ispituje da li bi mogla da se upotrebljava i za djecu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.