KOMPOZITOR I DIRIGENT

Preminuo Vojkan Borisavljević, odlazak autora čuvene "Odiseje"

Komponovao je više od pet stotina pjesama za najpoznatije jugoslovenske pjevače Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge

Borisavljević: Preminuo u 74. godini. Agencije

L. K. P. / Novosti

23.2.2021


Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, preminuo je danas u 74. godini Beogradu, saznaju "Novosti".

Vojkan će zauvijek biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “LJubav je samo reč” i “A sad adio”, i mnogih drugih.

Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živio je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umietničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Cijeli radni vijek proveo je kao slobodan umjetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umjetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dječije pjesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina djela različitih žanrova.


Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu. Agencije

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je nagrada "Darko Kraljić". 2018. godine objavio je knjigu "Moja odiseja".


Komponovao je više od pet stotina pjesama za najpoznatije jugoslovenske pjevače  Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija "Sivi dom" i "Vruć vetar" i filma "Lajanje na zvezde" za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.