NAJAVE

Vučić poručio da očekuje "koncentrisani" pristisak SAD i EU na Srbiju

Važno je da razumijemo težinu pozicije u kojom smo

N. D. / Tanjug

Vučić: SAD i EU ići će ka istom cilju

Foto: Arhiv


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je večeras da se može očekivati "koncentrisani" pritisak EU i SAD na Srbiju povodom pitanja Kosova. Vučić je poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) rekao da je pred Srbijom "težak period" u kojem će kako je ocijenio, biti izložena "svim mogućim pritiscima, kampanjama i neistinama", prenosi Tanjug.

- Važno je da razumijemo težinu pozicije u kojom smo posebno sad poslije promjene u američkoj administraciji. Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahtjeve oko kako Vašington neskriveno kaže, priznanja Kosova dok će EU koristiti nešto drugačiji rječnik, ali će ići ka istom cilju - kazao je Vučić.

Ocijenio je da će biti i pokušaja ukidanja ingerencija vlasti Republike Srpske.

- Kada tome dodate i cijeli regionalni kontekst u kojem nije jednostavno da očuvate poziciju Srbije koja ekonomski najbrže raste... Svi drugi će gledati kako da Srbiju proglase za hegemona - ocijenio je Vučić.

Govoreći o rezultatima izbora na Kosovu, on je rekao da je Srpska lista ostvarila "apsolutnu dominaciju" među Srbima na sjeveru pokrajine a da je za "nijansu" imala slabiji rezultat u srpskim sredinama južno od Ibra.

- Preduzimat ćemo korake i mjere da se demokratskim sredstvima suprotstavimo nasilju albanskih političkih subjekata koji zloupotrebljavaju pojedine srpske predstavnike. Aljbin Kurti kaže da hoće da razgovara samo sa pojedinim Srbima sa Kosova, a ne sa Beogradom da bi mogao da kaže da je Kosovo nezavisno. Srpski narod to razumije i zato je u toj mjeri glasao za Srpsku listu, ali neće to svi razumjeti u međunarodnoj zajednici - kazao je Vučić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na