NE ODGOVARAJU DEKLARACIJI

Na hrvatskom tržištu svako drugo maslinovo ulje lažno

Inspektori su uzorkovali i analizirali kvalitet, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 ulja

Ekstradjevičanska ulja koja se prodaju ne odgovaraju toj deklaraciji. Ilustracija

A. K. / Fena

24.2.2021

Više od polovine maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, pokazuju alarmantni podaci Državnog inspektorata.

Inspektori su uzorkovali i analizirali kvalitet, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

Čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdano i devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja.

Zabrana bi, navodi se, vjerovatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku "neispravan" lot s tržišta bez rješenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarirali, dok dio njih zahtijeva superanalize koje traju i osam mjeseci, a kad stignu rezultati, dokazni materijal je davno nestao s polica, već je potrošen u domaćinstvima.

Iz Inspektorata objašnjavaju kako se utvrđene nepravilnosti ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Nisu nađena patvorena ulja, već je većina ekstradjevičanskih maslinovih ulja bila niže kategorije od deklarirane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.