POTVRĐENO

U Sloveniji potvrđen prvi slučaj južnoafričkog soja koronavirusa

Riječ je o ljekaru iz Maribora, zaposlenom u tamošnjem Kliničko-bolničkom centru, koji je prošle nedjelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji

Za sada zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mjere. Ilustracija

A. Ka.

27.2.2021

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdio je u petak slovenački ministar zdravstva Janez Poklukar, prenosi Hina.

Riječ je o ljekaru iz Maribora, zaposlenom u tamošnjem Kliničko-bolničkom centru, koji je prošle nedjelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedjeljak je bio na radnom mjestu.

Još dvije osobe koje su s njim bile u Africi također su zaražene, vjerovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu poslate su u karantin, kazao je Poklukar.


Prema njegovim riječima, za sada zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mjere, a epidemiološka služba garantuje da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.

Slovenačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je ponovo upozorilo građane da im ne savjetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraza na zapadu Slovenije vezan za tzv. britanski soj virusa koji se tamo proširio iz Italije, prenijeli su slovenački mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.