REGION

Ministar Beroš: Moguće da Hrvatska nabavi rusko cjepivo Sputnik mimo odluke EMA-e

Odluku HALMED-a, istaknuo je Beroš, moguće je dobiti u roku od nekoliko dana ili tjedana, a nikako se neće na nju čekati mjesecima

E. T. / 24sata.hr

3.3.2021

Vili Beroš. Agencije

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš dao je izjavu za medije u Banskim dvorima vezanu za nabavku ruskog cjepiva. 

- Ministarstvo vanjskih poslova je poslao zahtjev Ruskoj Federaciji za dokumentaciju koja je HALMED-u potrebna za odluku kvaliteti i sigurnosti cjepiva. Zamolio sam da to bude što prije. Već smo komentirali da bez odluke EMA-e HALMED regulira odobrenje i po hitnom postupku uveze cjepivo koje zasad nema centralno odobrenje - rekao je Vili Beroš te dodao da postoji mogućnost da se ne čeka odobrenje EMA-e.

Odluku HALMED-a, istaknuo je Beroš, moguće je dobiti u roku od nekoliko dana ili tjedana, a nikako se neće na nju čekati mjesecima.


Ministar je rekao da jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak odvajanja od europskih metoda.

- Razgovor je protekao u ugodnom, konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovarali smo o mogućnosti nabavke cjepiva. Naglasili smo da je to moguća varijanta, međutim, da ona mora biti u sklopu europske regulative i svih pozitivnih propisa Republike Hrvatske, koji determiniraju kad neko cjepivo i lijekovi mogu ući na prostor Republike Hrvatske - naglasio je Beroš.

Podsjetimo, u utorak je ministar Beroš razgovarao s ruskim veleposlanikom koji je nakon telefonskog sastanka izvijestio da je Hrvatska potvrdila interes za cjepivo Sputnjik V.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.