PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Malvazija je odvratno vino, Srbija ima puno bolja

Vučićeva izjava izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama

Vučić: Niko ga ne može piti. Agencije

24Sata.hr

7.3.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je “vino malvazija odvratno i da ga niko ne može piti, Srbija proizvodi bolja vina”.

Vučićeva izjava izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama. Na Vučićev komentar o malvaziji osvrnuo se i istarski vinar Nikola Benvenuti, ujedno šef "Vinistre". Vinar iz Istre kaže da mu nije jasno zašto je Vučić to izjavio.

- Pozivam gospodina Aleksandra Vučića da dođe u Istru i kuša istarsku malvaziju, vrhunsko vino koje osvaja ne samo domaća, već i svjetska odličja i jako je tražena. Ne bih ulazio u ukuse gospodina Vučića, ali se isto tako o ukusima ne raspravlja i ne znam zašto je to izjavio - rekao je Benvenuti, piše 24 sata.hr.

Pravi dragulj Istre

- Vučićevi sugrađani najbolje znaju da to nikako nije tako, jer su naši vjerni kupci i redovito dolaze u Istru i kod mene u naš podrum po malo dobre kapljice. Istarska se malvazija izvozi diljem Europe i svijeta. Cijenjena je među vrhunskim poznavaocima dobrog vina pa Vučiću predlažem da posjeti ovogodišnju "Vinistru", gdje ću ga osobno, ako treba, upoznati s pravim draguljem Istre - dodao je Benvenuti.

Turisti ne Samo iz Srbije, već iz cijelog svijeta svake godine posjećuju brojne podrume poznatih istarskih vinara, pa tako i Benvenutijev podrum, gdje se u posebnim bačvama čuvaju i njeguju vina raznih sorti. 

Mogu trajati puno godina

- Malvazija je naša najvažnija bijela sorta. Negdje je oko 55-60 posto vinograda zasađeno istarskom malvazijom. Polovinu svih istarskih vinograda čini upravo ta sorta. Inače je procvat doživjela nakon devedesetih godina, znanjem, trudom, a na kraju i tehnologijom istarskih vinara. Posljednjih tridesetak godina je definitivno izrasla u moderno, pitko i veliko vino i osim te naše prosječne varijante malvazije, imamo i onih odležanih koje zaista daju impresivne rezultate i koje mogu trajati puno godina pravilnom čuvanjem u podrumu - objasnio je vinar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.