SRAMOTA U POŽEGI

"New age četnici" oskrnavili mural posvećen Đorđu Balaševiću

Mural uništen za samo nekoliko sati

Ad. A. / Nova.rs

Oskrnavljen mural legendarnog kantautora

Foto: Nova. rs


Mural "Živeti slobodno" posvjećem nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, za samo nekoliko sati je uništen, piše Nova.rs.

Proteklih sedmica u više gradova u Srbiji, ali i u regionu, osvanuli su murali s likom Balaševića kao omaž njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Jedan od njih je oslikala i Inicijativa za Požegu, međutim, nepoznati vandali su ga za samo nekoliko sati uništili.

Muralom na kojem je oslikan Balašević Inicijativa za Požegu htjela je da iskaže poštovanje prema umjetniku i posvetila ga svima koji veličaju ljubav, slobodu i život.

-Mi smo, kao Inicijativa za Požegu, nacrtali, i neko vrijeme smo dežurali, jer smo sumnjali da ima ovih “new age četnika", fašista i slično, koji bi tako nešto mogli da urade. Mi smo do sinoć u 21 sati pratili, gledali, nakon čega smo otišli. Ipak, nakon toga su nepoznata lica sve uništila. Nacrtali su falusni simbol ispod poruke “Živeti slobodno”- kaže za naš portal Bogdan Radovanović iz Inicijative i dodaje:

  • Poruka smetala fašistima

    Poruka smetala fašistima

    Foto: Nova


- Inicijativa za Požegu je imala ekstremno niska očekivanja od pojedinaca (ili grupe pojedinaca) zasljepljenih mržnjom, slučajnim stanovnicima ovog grada, kada se odlučila da radi mural sa likom Đorđa Balaševića. Nije bilo potrebno biti vidovit (ni posebno pametan), pa pretpostaviti da će se dogoditi ovo što se i dogodilo – da će vandali pod okriljem noći uništiti svaki nagovještaj normalnosti. Bez obzira na niska očekivanja, teško je pomiriti se sa stvarnošću u kojoj neko precrtava poruku “Živeti slobodno!” Šta može biti u glavi tom stvorenju? On se zalaže za ropstvo, šta li?” - dodaje on.

Podsjetimo, veliki broj murala proteklih dana je osvanuo. Inače, jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima i legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini.

Više o temi Đorđe Balašević

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na