NA SAHRANI U TREBINJU

Premijer Crne Gore na odru klerikalnog desničara kršio Vladine mjere

Iako su se na skupu, na kojem su kršene epidemiološke mjere pojavili sa maskama, članovi delegacija su prilikom poklanjanja pokojniku skinuli maske, ljubili uokvirenu fotografiju, krst, kovčeg

Krivokapić i ranije je prisustvovao crkvenim ceremonijama bez zaštitne maske na kojima se nije poštovala ni mjera fizičke distance. Mitropolija crnogorsko primorska

Radio Slobodna Evropa

9.3.2021

Odlazak delegacije Vlade Crne Gore na sahranu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u susjednu Bosnu i Hercegovinu usred epidemije predstavlja kršenje mjera koje je ta ista Vlada propisala, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).


Bez zvanične najave delegacija Vlade Crne Gore, predvođena premijerom Zdravkom Krivokapićem prisustvovala je 6. marta sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju.


U delegaciji su bili i ministar finansija Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i generalni sekretar Vlade Božo Milonjić.


Sahrani su prisustvovali u predsjednici opština Budva i Herceg Novi, Marko Carević i Stevan Katić.


Iako su se na skupu, na kojem su kršene epidemiološke mjere pojavili sa maskama, članovi delegacija su prilikom poklanjanja pokojniku skinuli maske, ljubili uokvirenu fotografiju, krst, kovčeg.

Episkop Atanasije Jevtić preminuo je u trebinjskoj bolnici od posljedica izazvanih koronavirusom.


Preminuli je važio za tvrdu desnu struju unutar SPC-a, većinske vjerske zajednice u Crnoj Gori.


Episkop Atanasije, između ostalog, podržavao je ratne zločince osuđene pred međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a takođe nije se ustručavao ni od ekstremističkih izjava o drugim narodima.

Lično iznad javne funkcije

Analitičar i nevladin aktivista Srđan Perić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je premijer Krivokapić odlaskom na sahranu poslao poruku da je važniji lični osjećaj od mjere koju propisuje izvršna vlast kojom rukovodi.


- Svaki njegov gest često ima poruku koju tumače građani. Ako znamo da je učenje po modelu po pravilu najefikasnije. Sljedstveno tome najčešće je najučinkovitija ona vlast koja djelom pokazuje šta treba raditi - onda neka u Vladi više ne prebacuju odgovornost građanima da ne poštuju mjere već neka krenu od svojih redova - poručio je Perić.


I iz parlamentarne većine, čijim glasovima je izabrana Vlada Zdravka Krivokapića, kritikuju posljednji potez Vlade.


Visoki funkcioner Građanskog pokreta URA, jednog od konstituenata vlasti, Zoran Mikić za RSE kaže da javni funkcioneri treba da daju primjer građanima o poštovanju zdravstvenih propisa, a ne da ih krše.


- Bez obzira da li smo opozicija ili pozicija, imamo obavezu više da poštujemo sve mjere, da damo primjer građanima i zato je naša odgovornost veća - poručuje Mikić.


Dodaje da svi treba da budu skupa u frontu protiv korona virusa, "i moramo se zajedno izdići iznad svih podjela".

Manjak institucionalne kulture

Miodrag Lekić bivši diplomata i predsjednik Demosa, jedne od manjih stranaka vladajuće koalicije, problematizovao je činjenicu da je odlazak na sahranu bio u ime Vlade institucije svih građana Crne Gore.


- Ljudsko pravo svih građana, uključujući premijera i članove Vlade da prema njihovim ličnim afinitetima odlaze na sahrane ne znači da imaju uvijek pravo da to čine u ime institucija, u ovom slučaju Vlade - saopćio je Lekić i dodao:


- U konkretnom slučaju ukazujem na manjak institucionalne kulture i dobrog ukusa, inače obaveznih za državne zvaničnike u demokratskim društvima. Duh Ustava ukazuje na sekularnost crnogorske države iz čega proizilazi potreba selektivnosti u javnim ritualima crkvenog karaktera.

Poslanik vladajuće većine u crnogorskom parlamentu Marko Milačić je kazao da je Crnu Goru sačuvao tradicionalizam a ne maska, kao i "da tamjan čuva od korone".

On je za Televiziju Crne Gore rekao da misli da je za društvo zdravije što je premijer poljubio kovčeg Atanasija nego da to nije uradio.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), partije predsjednika države Mila Đukanovića, su konstatovali da se na čelu Crne Gore "nalaze neodgovorni klero-fanatici" koji su u složenim epidemiološkim okolnostima u kome se Crna Gora nalazi šokirali građane ponašanjem sahrani Atanasija.

Ko je Atanasije?

Pokušavajući da se odbrani od kritika javnosti za kršenje epidemioloških mjera tokom prisustva sahrani, ministar finansija Milojko Spajić je rekao da je Atanasije bio jedan od najvećih teologa.


- Volio bih kada bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog epidemioloških razloga, pošto smo se ponašali u skladu sa epidemiološkim mjerama - napisao je Spajić na Twitter profilu.


Osim brojnih fotografija na kojima je Atanasije u društvu sa osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem kojima su reagovali pratioci njegovog Twitter naloga bivši ministar prosvjete Damir Šehović podsjetio je i na neke Atanasijeve izjave:


- Kada Milojko Spaić čovjeka koji je govorio da bi sa Muslimanima, koji mu inače smrde na loj, raskrstio a muslimančiće prekrstio, da Radovan Karadžić ima čiste ruke i da nije ratni zločinac, nazove najvećim teologom, onda vam je jasno koji je njegov i ideološki profil - napisao je Šehović.

Kršeni propisi vlastite Vlade

Premijer ministri i članovi delegacije prekršili su i mjere Vlade Crne Gore koje propisuju zabranu putovanja sem u posebnim potrebama kad je putovanje od državnog interesa:


- Zabranjeno je službeno putovanje u inostranstvo svim državnim službenicima i namještenicima zaposlenim u državnim organima, organima državne uprave, organima uprave, i službenicima i namještenicima zaposlenim u organima lokalne samouprave, osim u slučajevima kada je putovanje od državnog interesa, uz prethodno dobijenu saglasnost starješine organa.


Ipak najveće ogorčenje, bilo je zbog činjenice da građani poštuju propisane mjere sahrana koje se od početka pandemije obavljaju u najužem krugu porodice.


U brojnim komentarima ostavljenih na profilima vladinih zvaničnika, građani su podsjetili da su svoje najbliže sahranjivali sami, na distanci, u vrećama, bez mogućnosti da se od njih oproste upravo poštujući mjere koje je Vlada propisala.

Sa pozicije zdravstvenog radnika reagovao je i epidemiolog Milko Joksimović.

- Nažalost, ovakvo ponašanje ljudi na visokim državnim funkcijama je tužno i obeshrabrujuće - posebno za zdravstvene radnike koji godinu daju sve od sebe da se izbore sa epidemijom... a onda vide ovakve slike... i to ne po prvi put - riječi su Joksimovića.

I nevladin aktivista Srđan Perić podsjeća da mnogo ljudi, poštujući epidemiološke mjere, nije prisustvovalo sahranama svojih najbližih, iako su izvjesno imali potrebu.

- Dakle, religijska ili vjerska osjećanja i lična bliskost su jedna stvar i ona su stvar intime, ali ovdje govorimo o odgovornosti i o poštovanju mjera koje zapravo sami propisujete - zaključio je Perić.

Premijer povratnik

Sedmicu ranije, 28. februara, Krivokapić je prekršio epidemiološke mjere na saboru u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nije nosio masku, ni poštovao fizičku distancu od dva metra. Nakon dva dana, izvinio građanima "što u određenom periodu nije nosio masku", najavljujući mogućnost potpunog zatvaranja Crne Gore.

Mjere je kršio kasnije pričešćujući se sa velikim brojem vjernika istom kašičicom.

Premijer je kršio mjere tokom sahrane mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića 1. novembra 2020. godine.


Sahrani je prisustvovalo na hiljade vjernika uglavnom bez maske, fizička distanca nije poštovana, prisutni su ljubili kovčeg i ruku preminulog, pričešćivali se istom kašikom.

Iako je ranije kazala da će skrenuti pažnju svim članovima Vlade i premijeru Zdravku Krivokapiću da moraju poštovati epidemiološke mjere i dati primjer ostalima, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je 8. marta ipak rekla da ona nije portparolka Vlade.

U novoj Vladi koja je izabrana je 4. decembra 2020. većina novih ministra su, visokoobrazovane mlađe osobe od kojih je bar polovina rođački i (ili) ideološki bliska SPC-u.

I sam premijer Zdravko Krivokapić je na prijedlog SPC-a bio na čelu opozicione liste "Za budućnost Crne Gore", u kojoj dominira prosrpski Demokratski front.

Uticaj SPC-a na društvena i politička zbivanja u Crnoj Gori naglo je porastao nakon izbora 30. avgusta na kojima je nakon tri decenije promijenjena vlast pobjedom političkih snaga koje je otvoreno podržala SPC uključujući i aktuelnog mandatara Zdravka Krivokapića.

U Vladi nema vjerskih i nacionalnih manjina, iako je Crna Gora Ustavom definisana kao građanska, multietnička i multinacionalna.

U Crnoj Gori je 8. marta preminulo 18 osoba, najviše od početka pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.