SRBIJA

Brnabić razgovarala s Palmerom: Unaprijeđenje sa Amerikom jedan od prioriteta

Brnabić i Palmer su putem video-linka razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, kao i ekonomskim odnosima

Palmer i Brnabić. Agencije

A. Ka. / Srna

12.3.2021

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD.

Brnabić i Palmer su putem video-linka razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, kao i ekonomskim odnosima i američkim investicijama u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je naglasila da će Beograd ostati posvećen dijalogu i spreman za njegov nastavak, ali će i dalje insistirati na potpunoj implementaciji dosadašnjih sporazuma.

Palmer je rekao da očekuje da će ubrzo uslijediti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da je kompromis osnova, ne samo dijaloga, već i budućeg sporazuma dvije strane. Američki zvaničnik je istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, ocjenjujući da se ne kreće od početka, već da su mnogi segmenti sporazuma, koji se odnose na poboljšanje života građana, već sprovedeni.


Palmer je naveo da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbjednost regiona zapadnog Balkana i pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama poput "malog Šengena".

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima povećanja ekonomske saradnje i američkih investicija na srpskom tržištu, uz ocjenu da su američke kompanije koje već posluju u Srbiji zadovoljne postojećim uslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.