PREDSJEDNIK VLADE RH

Plenković: Ne prekidamo vakcinisanje AstraZenecom

Mali broj slučajeva sa nuspojavama

Andrej Plenković. ARHIV

Piše: E. S.

16.3.2021

Andrej Plenković održao je sastanak sa premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije, u vezi sa problemima sa vakcinama AstraZenece.

- Niko nema dokaze na osnovu kojih bi Hrvatska trebala zaustaviti cijepljenje AstraZenecom. Stav struke u ovom trenutku je da su koristi od cijepljenja još uvijek veće od rizika - izjavio je Plenković za novinare.

Na pitanje zašto druge zemlje povlače vakcine AstraZenece, Plenković je kazao da su to njihove odluke i da oni imaju drugi broj slučajeva. U Hrvatskoj je broj slučajeva sa nuspojavama mali.

- Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje korektivnog mehanizma kako bismo riješili problem kašnjenja s isporukom doza vakcina. Naručili smo dodatne vakcine od Pfizera. Imat ćemo i nove sastanke s Evropskom komisijom u sljedeća 24 sata kako bismo kompenzirali zastoj - istakao je Plenković.

Podsjećamo, sve veći broj evropskih zemalja odlučilo je privremeno iz upotrebe povuči vakcine AstraZenece zbog sumnje da izazivaju zgrušavanje krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.