STEJT DEPARTMENT

Politički lideri treba da podrže Crnu Goru u kojoj se svi osjećaju bezbjedno

Mirni izbori i odziv birača pokazatelj su demokratske zrelosti, navedeno je iz Stejt departmenta

Stejt department. Ilustracija

A. Ka.

17.3.2021

Sjedinjene Američke Države pozivaju sve "političke lidere da podrže tolerantnu i inkluzivnu Crnu Goru, u kojoj se svi građani osećaju bezbjedno, bez obzira na etničku, vjersku ili političku pripadnost".

To je saopćio portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru na zahtjev Glasa Amerike da prokomentariše izbore u Nikšiću.

- Sjedinjene Države čestitaju crnogorskom narodu na nedavno održanim lokalnim izborima u Nikšiću. Mirni izbori i odziv birača pokazatelj su demokratske zrelosti - navedeno je iz Stejt departmenta.

Vlast u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu, trebalo bi da formiraju stranke koje vladaju na državnom nivou poslije parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine i smjene Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Prema preliminarnim rezultatima, koalicija predvođena DPS-om osvojila je 40,4 posto glasova birača izašlih na izbore - odnosno 18 mandata.


Koalicija "Za budućnost Nikšića", na čelu sa Demokratskim frontom osvojila je 25,9 poso glasova - 11 mandata, koalicija "Mir je naša nacija" 23,2 procenata - odnosno 10 mandata.

Lista Crno na bijelo - Može Nikšić osvojila je jedan mandat koliko i Narodni pokret Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa ne osvojivši nijedan mandat.

Lokalni izbori u Nikšiću prvi su koji su održani pošto je Demokratska partija socijalista, nakon skoro trideset godina, prepustila vlast koaliciji partija koju čine koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, a predvodi je premijer Krivokapić.

Kampanju uoči izbora u Nikšiću obilježile su napetosti između učesnika, kao i tvrdnje o velikoj zainteresovanosti susjedne Srbije, čiji je dio tabloidne medijske sfere glasanje označavao "Bitkom za Nikšić", podsjeća Glas Amerike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.