KORONAVIRUS

Slovenski državni vrh se vakcinisao "AstraZenecom"

Predsjednik Borut Pahor je nakon vakcinisanja na Twitteru napisao da je time želio dati svoj skromni prilog da epidemija u Sloveniji što prije završi

Pahor: Vjerujmo nauci i stručnjacima. Twitter

A. J.

19.3.2021

Kompletan slovenski državni vrh danas se vakcinisao cjepivom "AstraZenece" kako bi ostalim građanima vratio povjerenje u tu vakcinu koju je Evropska agencija za lijekove dan ranije ponovo proglasila efikasnom i sigurnom za primjenu.

Predsjednik države Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsjednik parlamenta Igor Zorčič i predsjednik Državnog vijeća Alojz Kovšca zajedno su se vakcinisali popodne u prostorijama Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ). NIJZ je objavio kratak video kako svi čekaju na cijepljenje, sjedeći na stolicama, uz primjerenu fizičku distancu, te njihove pojedinačne fotografije, na kojima im medicinska radnica daje vakcinu, prenosi Hina.


Predsjednik Borut Pahor je nakon vakcinisanja na Twitteru napisao da je time želio dati svoj skromni prilog da epidemija u Sloveniji što prije završi.

Vakcinisao se i Janša. Vlada Republike Slovenije

- Vjerujmo nauci i stručnjacima koji nas pozivaju da se cijepimo - poručio je slovenski predsjednik dodavši kako sredinom ove godine Slovenija slavi 30. godišnjicu samostalnosti, a nakon toga drugi put preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije, pa želi da se država do tada vrati u "normalno stanje" nakon teške zdravstvene krize izazvane koronavirusom.


Želio bih da ovogodišnji Dan državnosti 26. juna proslavimo zajedno i po cijeloj našoj domovini i da se vratimo normalnom životu. Imamo vakcinu koja je glavni način da se to ostvari - naveo je Pahor u poruci građanima.

Da se vakcinisao i predsjednik vlade Janez Janša potvrdila je na Twitteru i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.