ISTRAŽIVANJE

Kreće bušenje crnogorskog dijela Jadrana, traže se nafta i plin

U vladi očekuju da će Crna Gora imati značajne koristi i da će to biti jedna od vodećih ekonomskih grana koja će smanjiti ovisnost državne ekonomije o turizmu

A. Ka. / Index.hr

Sutra prvo bušenje

Foto: Ilustracija


Prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju počinje sutra u organizaciji rusko-talijanske firme "Eni-Novatek".

Platforma za bušenje "Topaz Driller" stigla je sredinom marta u Crnu Goru, a operacija u moru nedaleko od Ulcinja trebala bi trajati 180 dana. Iz crnogorskog ministarstva kapitalnih investicija saopćeno je da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga plinska na manjoj dubini.

U vladi očekuju da će Crna Gora imati značajne koristi i da će to biti jedna od vodećih ekonomskih grana koja će smanjiti ovisnost državne ekonomije o turizmu.

Koncesionari Eni i Novatek su krajem 2018. godine izvršili 3D seizmička istraživanja, a tokom 2019. izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Početkom 2020. završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, prvi s konzorcijem "Eni-Novatek" 2016., a drugi s grčkom kompanijom "Energean" godinu kasnije. Ta je kompanija, kako je saopćeno, u fazi traženja partnera za projekt.

Nevladine udruge koje se bave zaštitom okoliša smatraju da ovo istraživanje može ugroziti životnu sredinu, a njihovo stajalište podržavaju stanovnici Ulcinja, turističkog grada s preko 15 kilometara pješčanih plaža.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na