CETINJE

Incident u Skupštini Crne Gore: Poslanik bacio poslovnik

Na samom početku sjednice došlo je do incidenta u sali nakon što je poslanik opozicione Liberalne partije Andrija Popović bacio poslovnik

A. Ka.

Trenutak kada je bacio poslovnik

Foto: Printscreen


Jake policijske snage obezbjeđuju zgradu lokalnog parlamenta na Cetinju u kojoj se održava sjednica Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu je premijerski sat, prvi od promjene vlasti u Crnoj Gori, javlja Radio Slobodna Evropa.

Inače, prvo proljećno zasjedanje Skupštine Crne Gore po pravilu se održava na Cetinju. Na samom početku sjednice došlo je do incidenta u sali nakon što je poslanik opozicione Liberalne partije Andrija Popović bacio poslovnik, revoltiran što mu predsjednik parlamenta Aleksa Bečić nije dozvolio da proceduralno pokrene raspravu o situaciji na Cetinju.

Napustio salu

Nakon incidenta poslanik Popović je napustio salu.

Sve ulice oko zgrade u kojoj se održava sjednica su blokirane metalnim ogradama i policijskim vozilima, a policija je napravila koridor kroz koji su prošli poslanici, premijer i ministari.

Dok su zvaničnici pristizali blizu dvije stotine građana se okupilo na jednoj od ograda i skandirali “Nije ovo naša vlada”, “Izdaja”, javlja RSE.

Građani su zviždali i poslanicima opozicije iz Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mile Đukanovića.

Današnji protesti na Cetinju nisu prvi protiv nove Vlade koja je formirana nakon sto je tročlana koalicija prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA pobijedila na izborima 30. avgusta prošle godine. Tako je smijenjena trodecenijska vladavina DPS-a.

Grupa građana je 2. marta izviždala delegaciju Vlade Crne Gore koja je povodom 100 godina od smrti kralja Nikole položila vijenac na njegov grob u dvorskoj Crkvi na Ćipuru. Građani su uzvikivali “Izdaja!”, “Četnici!” i “Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora”. Položeni vijenac su građani ubrzo uklonili.

Premijer Zdravko Krivokapić i članovi Vlade Crne Gore su dočekani negodovanjem i povicima “Izdajice” i 28. januara, kada su prije sjednice Vlade prošetali centrom Cetinja.

Povici i uvrede

Građani su ih dočekali povicima i uvredama, naročito na račun URA-e i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, optužujući ih za izdaju Crne Gore.

Premijer Krivokapić je u razgovoru sa građanima kazao da je na referendumu o nezavisnosti 2006. godine glasao za zajedničku državu, ali “da to ne znači da se kao premijer neće boriti da Crna Gora ostane nezavisna”. Zbog događaja na Cetinju tada je privedeno je devet osoba, koje su kasnije puštene, a nadležni tužilac će se izjasniti da li u njihovom ponašanju ima elemenata krivičnog djela.

NA VRH

Podijeli članak na