REAKCIJE

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada traže smjenu Leposavića

Očekuju brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smjenu neodgovornog ministra, saopćeno je iz IGK

Vladimir Leposavić. Wikimedia

Fena

29.3.2021

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) javno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu ministra u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića o negiranju genocida.

Ističu da negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.


-  Izjava ministra na sjednici Skupštine Crne Gore jedan je od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma - navodi se u saopćenju.


Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, IGK-a naglašava da se Crna Gora mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu - te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava genocida.


- Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima Vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konsekvenci.  Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji - kako bi drugi bili zadovoljen - rekli su u saopćenju.


Očekuju brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smjenu neodgovornog ministra, saopćeno je iz IGK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.