PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Jedna od 45 osoba zaraženih koronavirusom će preminuti

Dodao je kako je Hrvatska osigurala još 747.000 doza Pfizerovih vakcina koje će stići tokom tekućeg i u naredna dva mjeseca

Plenković: Povećan broj zaraženih posljedica je povećanog broja okupljanja. Agencije

Anadolija

8.4.2021

Na početku sjednice Vlade Hrvatske premijer Andrej Plenković apelirao je na hrvatske građane da se pridržavaju epidemioloških mjera te da se vakcinišu jer, po najnovijoj statistici, jedan od 45 zaraženih građana preminut će u narednim sedmicama od posljedica zaraze koronavirusom, javlja Anadolija.

- Povećan broj zaraženih prethodnih dana posljedica je povećanog broja okupljanja i druženja tokom proteklih uskršnjih praznika - kazao je premijer Andrej Plenković te ponovno apelirao na osobnu odgovornost svakog hrvatskog građanina.

Pridržavanje epidemioloških mjera

Fizički kontakt, kapljični prijenos i aerosol su ključni faktori prijenosa koronavirusa, stoga je ponovno upozorio na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera, izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta, te na nošenje maski.

Premijer je ponovno istaknuo kako se Hrvatska vodi politikom primjerenih, pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera koje su joj omogućile u odnosu na druge zemlje, normalniji način života, obrazovanja, rada, poslovanja i kretanja.

- Važno je da ljudi razumiju da će, nažalost, na 45 zaraženih osoba u Hrvatskoj, prema statistici koju do sada imamo, jedna osoba preminuti u narednim sedmicama - kazao je Plenković.

Broj vakcina manji od očekivanog

Podsjetio je na poruke koje su došle iz Evropske agencije za lijekove (EMA) vezano uz nuspojave vakcina AstraZeneca te istakao kako su koristi od vakcinisanja veće nego rizici povezani s nuspojavama, istaknuvši kako su se on lično i ministar zdravstva Vili Beroš vakcinisali upravo ovom vakcinom.

Dodao je kako je Hrvatska osigurala još 747.000 doza Pfizerovih vakcina koje će stići tokom tekućeg i u naredna dva mjeseca te kako će do 30. juna imati minimalno 2,5 miliona doza vakcina, što je, dodao je, nešto manji broj od očekivanog, odnosno naručenog broja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.