SRAMNE IZJAVE

Leposavić se obratio javnosti, spreman da se izvini, ali ne i da podnese ostavku

Uvažavam obaveznost odluka Haškog tribunala, ali zadržavam pravo da iznesem kritički stav o njegovom radu

Vladimir Leposavić: Neposredno nakon sjednice Skupštine, dobio sam čestitke za iskren, umjeren i stručan odgovor. Agencije

A. K.

8.4.2021

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić saopćio je da neće podnijeti ostavku i da će obavljati dužnost dokle god mu Skupština Crne Gore daje povjerenje.

- Obraćam vam se povodom Prijedloga za razrješenje sa funkcije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava koji je Predsjednik Vlade uputio Skupštini Crne Gore 6. aprila 2021. godine.

U najavi ove odluke, kao i u njenom obrazloženju, nalazi se samo jedna tačna tvrdnja, a to je da je predsjednik Vlade svim članovima pružio slobodu u radu. Iskreno sam uvažavao taj stav kao posebnu demokratsku vrijednost i prema njemu se odnosio sa punom moralnom i profesionalnom odgovornošću, postupajući u korist Vlade i građana koji su je preko svojih poslanika izabrali - navodi se na početku njegovog obraćanja javnosti.

Kritički stav

Naveo je da ne negira zločin genocida i optužio druge da prave razdor. Pitali su ga, kaže, da li bi priznao da se desio genocid.

- Jasno sam kazao da ne negiram niti relativizujem presuđeni zločin genocida u Srebrenici i da na to nemam pravo. Poslaničko pitanje je glasilo da li bih ja priznao zločin genocida. To pitanje je dio uobičajene, monstruozne politike DPS-a kojom se izaziva razdor i međusobno zavađanje. Bio sam svjestan da ovo poslaničko pitanje nije bilo postavljeno iz dobre namjere niti da bi doprinijelo poštovanju međunarodnih obaveza i ozdravljenju društva - kazao je Leposavić.

Odgovor na to pitanje je, kaže, dao kao čovjek i kao član Vlade.

- Upravo ovaj osjećaj nepravde konstantno izaziva sukobe na svim nivoima društva i spriječava istinsko pomirenje. Znajući to, smatrao sam da je nemoralno i nestručno da na ovo pitanje odgovorim neodređeno. Odogovor na ovo pitanje sam dao i kao čovjek i kao član Vlade. Na isti način sam izrekao i svoj stav o Haškom tribunalu. Uvažavam obaveznost odluka tog suda, ali zadržavam pravo da iznesem kritički stav o njegovom radu, kao što se to uobičajeno čini u javnom govoru u svim evropskim i civilizovanim zemljama. 

Iznošenjem kritičkog stava, ne namjeravam da poništim važnost odluka ovog suda. Moja namjera je da osvijestim javni dijalog kako bi se prepoznala i uvažila patnja ostalih žrtava građanskog rata, a sa ciljem da se, konačno, sa tranzicione pravde pređe na istinsko pomirenje. Smatram da razlog zbog kojeg sam izrekao kritiku o radu Haškog suda ne zaslužuje da bude prećutan niti da sam tom kritikom ugrozio ugled zemlje - rekao je.


Čestitali su mi na odgovoru

Smatra da nema pravo da podnese ostavku.

- Iznio sam jasan stav i stručno utemeljen komentar o onome što su drugi spremni da napuste i pri najmanjoj prijetnji ostavljajući društvu da se vječito nosi sa manipulacijama, nametanjem krivice i neprijateljstvom. Zato nemam pravo da podnesem ostavku, iako sam uvijek spreman, kao što sam to već učinio, da se izvinim svakome koga su moje riječi povrijedile.

Uostalom, neposredno nakon sjednice Skupštine, dobio sam čestitke za iskren, umjeren i stručan odgovor na zlonamjerno poslaničko pitanje. Ove čestitke sam dobio od članova Vlade, ali i od članova sve tri koalicije parlamentarne većine. Nakon toga, kada se zahuktala medijska hajka protiv mene, moje kolege i prijatelji su utihnuli i počeli da mijenjaju stavove, jedan po jedan. Ne osuđujem ih, jer sam najbolje svjedočim koliko je medijski pritisak težak. Nadam se, međutim, da će i oni razumjeti mene što neću i ne mogu da dam ostavku u divljem galopu mijenjanja stavova i situacionog morala - poručuje.

Vršit će dužnost dok ga ne smijene

Razlozi koji su navedeni za razrješenje kaže da ignoriši rezultate koje je postiglo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

- Prethodno sam, sa svojim najbližim saradnicima, uložio nadljudske napore da se sprovedu intezivne konsultacije sa vjerskim zajednicima i poslaničkim klubovima, kako bi se, na zahtjev građana, u najkraćem roku usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao i da isti bude uredno i bez opstrukcija objavljen u Službenom listu, jer je samo tako mogao da stupi na snagu. Predsjednik Vlade je bio upoznat sa činjenicom da je postojala opasnost da taj Ugovor ne bude sklopljen u skorije vrijeme, imajući u vidu brojne političke faktore, moguće zloupotrebe i činjenicu da spor oko čak i jedne jedine riječi može da spriječi zaključenje takvog sporazuma - rekao je.

Zaključio je da će nastaviti da vrši dužnost koja mu je povjerena dok mu Skupština Crne Gore daje povjerenje.

- Zahvalan sam na prilici koju sam dobio 4. decembra 2020. godine da u svojstvu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava služim građanima i predvodim reforme u cilju uspostavljanja vladavine prava i eliminisanja sistema korupcije i kriminala koji je vladao 30 godina. Nastavit ću da vršim tu dužnost dokle god mi Skupština Crne Gore daje to povjerenje - navodi se u obraćanju Leposavića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.