SLOVENIJA

Slovenci odbijaju vakcinaciju AstraZenecom

U Mariboru je protekle sedmice tu vakcinu odbila polovina pozvanih na imunizaciju, a u Ljubljani trećina

Građani odbijaju vakcine. Ilustracija

A. Ka. / Srna

13.4.2021

Stanovnici Slovenije masnovno odbijaju vakcinaciju AstraZenecom, uprkos preporuci epidemiologa da se može bez ograničenja koristiti za sve starije od 18 godina.

U Mariboru je protekle sedmice tu vakcinu odbila polovina pozvanih na imunizaciju, a u Ljubljani trećina, rekli su danas predstavnici slovenačke Vlade na konferenciji za novinare.

Vodeći infektolog u Sloveniji Bojana Beović izrazila je začuđenost jer su AstraZenecu odbijale osobe starije od 60 godina, kod kojih u pravilu pri primjeni te vakcine nema većih zdravstvenih rizika.

Na konferenciji je istaknuto da prioritet vakcinacije ostaju osobe starije od 60 godina. Trenutno se građane od 60 do 65 godina koristi AstraZeneca, a za ostale nevakcinisane starije osobe i zdravstveno ranjivije grupe Pfizer i Moderna.


Povodom stizanja prvih vakcina Johnson & Johnson u Sloveniju, koje su američke zdravstvene vlasti privremeno obustavile za vakcinaciju stanovnika u SAD, koordinator Vlade za vakcinaciju Jelko Kacin rekao je da bi to moglo poremetiti dinamiku predviđene imunizacije, gdje je jedna pošiljka već stigla, a drugu od 19.000 doza očekuju do kraja sedmice.

Kacin je uvjeren da će, kao i u slučaju provjere vakcine AstraZeneca u vezi s rijetkim pojavama krvnih ugrušaka kod vakcinisanih, i u ovom slučaju doći do ponovnog odobrenja korištenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.