TRAŽI GA INTERPOL

Uhapšeni glumac iz "Hitne službe" kaže da bježi od Bajdena i traži azil u Hrvatskoj

On je na osnovu krivotvorenih podataka dobio zajam za zaštitu radnih mjesta navodeći da njegova kompanija ima 422 uposlenika

Don Victor Cisternino. IMdB

Jutarnji.hr

14.4.2021

Don Viktor Cisternino (Victor) našao se na potjernici Interpola jer ga SAD traži zbog milionske prevare s dodjelom podsticaja za zaposlenike kompanija pogođenih pandemijom.

- Bojao sam se da će me administracija novog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) progoniti zbog ovog načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trampa (Trump). Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Evropu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država - rekao je i dodao da je dolaskom u Hrvatsku odlučio zatražiti politički azil, piše Jutarnji.hr.

Izjavio je ovo u svojoj obrani Don Viktor Cisternino (45), američki glumac i producent, poznat po epizodnoj ulozi u seriji "Hitna služba", kojeg je hrvatska policija uhapsila na osnovu američke međunarodne potjernice kada je u nedjelju navečer ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.


Na spisku preminule osobe

Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, Ured državnog advokata iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 miliona američkih dolara državnog poticaja kompanijama pogođenim pandemijom koronavirusa.

On je na osnovu krivotvorenih podataka dobio  zajam za zaštitu radnih mjesta navodeći da njegova kompanija ima 422 uposlenika dok su zapravo imali samo dvoje - Cisternina i njegovu djevojku.

No, njegova je porezna prijava zapela za oko poreznoj službi jer su svi Cisterninovi uposlenici plaćali isti porez na dohodak - 3,356 dolara mjesečno. Budući da ljudi u pravilu zbog broja djece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite porezne olakšice, bilo je sumnjivo da čak 400-tinjak osoba plaća identičan porez.

Temeljita provjera Cisterninove prijave ustanovila je da su među navodno zaposlenima bile i tri preminule osobe, a neki su brojevi socijalnog osiguranja bili nepostojeći, u stvarnosti, za MagnifiCo su vjerojatno radili samo Cisternino i njegova djevojka.

Cisternino, koji iza sebe ima minornu epizodnu ulogu u nekad popularnoj seriji "Hitna služba", u proteklih je pet godina naveden i kao producent na dva niskobudžetna britansko-irska filma. No, ako je vjerovati njegovoj LinkedIn stranici, Cisternino nije samo stručnjak za filmski biznis, nego i za informacijske tehnologije, odnose s javnošću, projektni management, pravo i nekretnine, financijske analize...

Pod pritiskom pandemije koronavirusa, američke su savezne vlasti požurile što prije pomoći malim i srednjim poduzetnicima kojima je prijetio gubitak radnih mjesta, zbog čega su provjere prije dodjele sredstava bile minimalne pa je tako bilo i moguće da se tvrtka osnovana 2014., koja je godinama imala samo nekoliko zaposlenih, prijavi za pomoć s navodno više od 400 radnika. 


Život u luksuzu

A novac koji je otišao Cisterninu brzo se vratio u opticaj. Prvo je vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a zatim je počeo nabavljati nova vozila za sebe i svoju djevojku pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrijednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Lincoln Navigator za 89.000 dolara, te je djevojci uplatio prvu ratu za novi Nissan. Nakon toga su se zajedno bacili u potragu za luksuznom vilom s četiri garaže, koje su im trebale za njihov novi vozni park.

Pronašli su luksuznu vilu na Floridi, koju su platili 3,495 miliona dolara. Raskošno zdanje s više od 1.100 kvadrata prostiralo se na gotovo pet hektara, a bilo je opremljeno modernim bazenom, kaminom na otvorenom, pubom, teniskim terenom, uredom, štalama za pet konja te - četiri garaže. Cijelo imanje sad je pod blokadom suda.

Želi azil u Hrvatskoj

Cisternino je na očitovanju o američkoj potjernici rekao da se protivi izručenju u domovinu.

To znači da neće biti skraćenog postupka, nego će se voditi dug ekstradicijski postupak. Inače, kako je objasnio istražiteljima, Cisternino je nakon izbora u SAD-u, na savjet svojih advokata pobjegao u Evropu, no tvrdi da nije znao da je protiv njega u međuvremenu podignuta optužnica.

Najprije je došao u Švicarsku, gdje je živio neko vrijeme, da bi se zatim sa djevojkom odselio u Italiju, gdje je nekoliko mjeseci živio u gradu Chianti. Nedavno je krenuo u Hrvatsku kako bi, prema vlastitim riječima, tražio politički azil, no čim je prešao granicu, uhapšen je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.