PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor: Nisam znao za "non-paper", protivim se prekrajanju granica i zagovaram cjelovitu BiH

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje

Borut Pahor. Screenshot

Piše: A. K.

16.4.2021

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas se obratio javnosti i poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o "non-paperima" tokom posljednje posjete Sarajevu.

 - U Sarajevu sam se susreo sa članovima Predsjedništva BiH. Govor povodom 25. godišnjice Srebrenice govori o mojoj čvrstoj opredjeljenosti teritorijalne cjelovitosti BiH. Sedam puta sam posjetio Srebrenicu. Nisam upoznat sa nikakvim "non-paperom" - naglašava.

Kazao je da je javno govorio o tome da se protivi prekrajanju granica, a najviše je bilo odjeka u Sobranju u Sjevernoj Makedoniji.

- Protivim se prekrajanju granica jer vjerujem da to nije moguće postići mirnim putem. O tome sam više puta govorio, posljednji put u Parlamentu Sjeverne Makedonije - dodaje.

Zagovara cjelovitu BiH i njenu euroatlansku budućnost.

- Jedan sam od rijetkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Zagovaratelj sam cjelovite BiH i njene euroatlantske budućnosti - zaključio je. 

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje. 

- Najbolje bi biloe kad bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU - kazao je.

Dodao je da očuvanju teritorijalne cjelovitosti država zapadnog Balkana posveću svoju veliku pažnju već više od 10 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.