UVRSTILA I SPUTNJIK V

Slovenija otvorena za vakcinisanje ruskom vakcinom

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, Slovenija je vakcinisala 360.450 osoba protiv Covida-19, što je ukupno 17,2 posto populacije

Ruska vakcina "Sputnjik V". Ilustracija

N. Aj.

17.4.2021

Slovenija je uvrstila i rusku vakcinu "Sputnjik V" kao kandidata za kampanju vakcinisanja protiv koronavirusa i čeka odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA). Ovo je jučer rekla članica znanstvenog savjeta vlade infektologinja Bojana Beović.

- Savjetodavna skupina za vakcinisanje nedavno je preporučila da se nabave sve one vakcine koje razmatra EMA i nalaze se u postupku dobivanja odobrenja. To smo učinili zato da cjepivo u trenutku kad bude odobreno možemo odmah početi koristiti ne gubeći vrijeme - kazala je Beović u razgovoru za Slovensku televiziju.

Prema njenim je riječima zato je Slovenija i "Sputnjik V" uvrstila na popis cjepiva kandidata koja bi se mogla koristiti i u Sloveniji ako dobiju odobrenje EMA-e.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, Slovenija je vakcinisala 360.450 osoba protiv Covida-19, što je ukupno 17,2 posto populacije, a s dvjema dozama je već cijepljeno 136.582 ljudi, najviše "AstraZenecinim" i "Pfizerovim" vakcinama.

Pristigle su i doze cjepiva "Johnson & Johnson", ali se ne koriste i nalaze se u "karanteni", čekajući novu odluku EMA-e, nakon što je američki regulator odredio privremeno zaustavljanje njegove primjene u SAD.

Slovenija je odlučna u namjeri da do sredine ljeta vakciniše više od polovnce svoje populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.