CRNA GORA

Za imigrante iz islamskih zemalja u Spužu i na Božaju nije omogućen ramazanski post

Direkcija za prihvat tražilaca azila nije obezbijedila imigrantima iz islamskih država da praktikuju ramazanski post, iako je na to obavezna i uprkos činjenici da za to postoje tehnički uslovi

Antena M

U centru za imigrante u Spužu postoji kuhinja

Foto: AP


U centrima za imigrante, u Spužu i na Božaju u Crnoj Gori  trenutno je preko 140 osoba, uglavnom muslimana. Prema pouzdanim podacima , njima nije omogućeno da ramazanski post, koji je u toku, praktikuju u skladu sa postulatima islama.

Više nezavisnih izvora potvrdilo je da Direkcija za prihvat tražilaca azila nije obezbijedila imigrantima iz islamskih država da praktikuju ramazanski post, iako je na to obavezna i uprkos činjenici da za to postoje tehnički uslovi.

Poštovanje vjerskih prava imigranata dio je naših obaveza iz Poglavlja 24, kojim se Crna Gora obavezala na poštovanje ljudskih prava. Uz to, EU izdašno finansira pokrivanje troškova koje naša država ima u zbrinjavanju nevoljnika iz ratom zahvaćenih ili nemirnih država, dominantno arapskog svijeta.

U centru za imigrante u Spužu postoji kuhinja, restoran i dovoljan broj zaposlenih da se imigrantima omogući ishrana u skladu sa režimom ramazanskog posta. Takođe, UNHCR je, prema našim informacijama, donirao Direkciji za prihvat azilanata pakete sa hranom, upravo s ciljem olakšanja njihove ishrane u danima posta i u centru na Božaju, koji ne raspolaže kapacitetima, kakvi postoje u Spužu.

Zbog čega je Direkcija ignorisala ovu svoju obavezu i pokazala nepoštovanje prema vjerskim pravima azilanata, odgovor smo potražili od Irene Rakočević, načelnice toga organa.

Rakočević nam je, međutim, kratko kazala da nije ovlašćena da daje izjave, pa ako zelimo odgovor, moramo poslati pitanja na zvaničnu mail adresu MUP-a.

Prema našim saznanjima, Direktoratu za azilante ovim povodom će se, možda već danas, obratiti Islamska zajednica CG.

Ramazan je deveti mjesec po islamskom kalendaru, traje trideset ili dvadeset devet dana, i predstavlja mjesec odricanja od hrane, pića, pušenja, bilo kakvih tjelesnih zadovoljstava ali i ružnih riječi i nedoličnog ponašanja, od zore do zalaska sunca. Tokom ramazana, post je obavezan za sve psiho-fizički zdrave muslimane, a praktikuju se dva obroka: rani, lagani - sehur; i obilan, nakon zalaska sunca - iftar.

Više o temi Crna Gora

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na