JAČANJE SARADNJE

Slovenija, Hrvatska i Italija potpisale izjavu o zaštiti Jadrana

Hrvatski sabor je početkom februara ove godine proglasio Isključivi privredni pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru

Fena

Jačanje saradnje na područjima od zajedničkog interesa

Foto: Ilustracija


Ministri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije potpisali su u srijedu na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, nakon plenarnih razgovora o zajedničkoj saradnji na tom području.

Kako je nakon potpisivanja izjavio slovenski ministar Anže Logar, u razgovorima s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i i talijanskim Luigijem di Maiom prihvaćeni su zaključci o jačanju saradnje triju država u zaštiti Jadrana, što po njegovim riječima predstavlja temeljni okvir za jačanje saradnje na područjima od zajedničkog interesa.

Hrvatska i Slovenija prošle su godine najavile proglašenje svojih isključivih privrednih pojaseva u Jadranu, uključivši u konsultacije o tom pitanju i Sloveniju, koja prema međunarodnom pravu nema to pravo, što je Ljubljana ocijenila pozitivnim potezom Zagreba i Rima.

Hrvatski sabor je početkom februara ove godine proglasio Isključivi privredni pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Njime je u odnosu na Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), proglašen 2003. godine, Hrvatska stekla dodatna prava izgradnje umjetnih otoka te korištenja snage mora, vjetra i struja na tom području, u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora (UNCLOS).

Na svom prethodnom sastanku vezanom na proglašenje privrednih pojaseva Hrvatske i Italije na Jadranu, održanom 19. decembra lani u Trstu, šefovi diplomatija Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve. Tada su se usaglasili da Jadran kao zatvoreno more s intenzivnim prometom i ranjivim ekosustavom treba integrirani pristup zaštite okoliša i održivi razvoj, prenosi Hina.

NA VRH

Podijeli članak na