NOVI PAZAR

Ambasadori Turske i BiH u Srbiji na "Sandžačkom iftaru"

Čestitam vam na ovom jedinstvu i što njegujete tradiciju zajedništva kao Bošnjaci, posebno što njegujete veze s matičnom državom Bosnom i Hercegovinom, kazala je Smajić

A. J. / Anadolija

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić priredila je večeras radni iftar za ambasadore Republike Turske i Bosne i Harcegovine u Srbiji, Hami Aksoja (Aksoy) i Aidu Smajić, javlja Anadolija.

Skup nazvan "Sandžački iftar" održan je po prvi put, a predsjednica BNV-a je u obraćanju prisutnima rekla da je organizovan kako bi pokazali jedinstvo i slogu Bošnjaka, i da Sandžak ima prijatelje.

- Sandžak je jak onoliko koliko ima prijatelja. Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku i dio su jedinstvenog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Bošnjaci iz Sandžaka sa građanima Turske porijeklom iz Sandžaka predstavljaju most saradnje između Turske i Srbije i mi smo večeras zajedno da ojačamo te mostove - rekla je Curić izrazivši posebno zahvalnost i dobrodošlicu ambasadorima Turske i BiH.

Novoimenovani turski ambasador u Beogradu Aksoj je kazao da je za njega veoma važno što prisustvuje iftaru, te da je danas tokom prve posjete Novom Pazaru i regiji Sandžak imao mnogo važnih razgovora.

- Imali smo plodotvorne susrete i razgovore. Odnosi između Turske i Srbije su na najvećem nivou u historiji. Koliko ovi odnosi budu jaki toliko će biti i jako naše prisustvo u Sandžaku. I mi Bošnjake Sandžaka i naše građane porijeklom iz Sandžaka vidimo kao most saradnje. Ovdje se osjećam kao u svojoj kući i u skladu sa svojim mogućnostima ćemo vam pružati podršku - poručio je Aksoj.

Ističući zadovoljstvo zbog prisustva skupu bh. ambasadorica u Srbiji Smajić je rekla da "Sandžak treba doživjeti" i da Bošnjacima Sandžaka ne treba integracija u bosanskohercegovačko društvo jer s Bošnjacima BiH dijele iste društvene vrijednosti.

- Čestitam vam na ovom jedinstvu i što njegujete tradiciju zajedništva kao Bošnjaci, posebno što njegujete veze s matičnom državom Bosnom i Hercegovinom. Ubijeđena sam da ćemo u budućem periodu puno više sarađivati - kazala je ambasadorica Smajić i dodala da je dobijanjem saglasnosti za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru započet novi proces razvoja bilateralnih odnosa BiH i Republike Srbije.

Ocijenila je da su odnosi dvije susjedne zemlje dobri i da samo razgovorom, međusobnim uvažavanjem, poštovanjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH bilateralni odnosi moraju se unapređivati.

- Vjerujem da će u narednom periodu doći do unapređenja i bolje saradnje. Ekonomski razvoj je pokretačka snaga bilateralnih odnosa. Posljedica dobrih odnosa Srbije i Turske je investiranje Turske u Srbiji - naglasila je ambasadorica BiH u Beogradu.

Na "Sandžačkom iftaru", pored zvaničnika BNV-a prisutvovale su brojne zvanice, predstavnici turskih državnih institucija i firmi u Srbiji, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata IZ-e Sandžaka, lokalnih samouprava Novog Pazara i Tutina, narodni poslanici, hafizi iz Turske, te javne ličnosti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na