CRNA GORA

O smjeni Leposavića tek nakon izbora u Herceg Novom

Zahtjev za smjenu Leposavića, koji je već dva puta odbio da podnese ostavku, Krivokapić je Skupštini podnio 6. aprila

Vladimir Leposavić. Agencije

Antena M

22.4.2021

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti održana rasprava o smjeni ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića bit će održana tek poslije lokalnih izbora u Herceg Novom, saznaje Pobjeda, prenosi Antena M. Izvor Pobjede iz parlamentarne većine saopćio je da među strankama vladajuće koalicije postoji neformalni konsenzus da se o tome raspravlja nakon 9. maja.

– S obzirom na to da bi rasprava mogla naškoditi pojedinim političkim subjektima iz većine u jeku predizborne kampanje u Herceg Novom neće se žuriti sa zakazivanjem, odnosno dogovorom na Kolegijumu – rekao je izvor Pobjede.


Istekao prvi rok

Zahtjev za smjenu Leposavića, koji je već dva puta odbio da podnese ostavku, Krivokapić je Skupštini podnio 6. aprila i prvi rok za zakazivanje po Poslovniku je istekao jučer.

I šef poslaničkog kluba DPS-a i LP-a Danijel Živković smatra da neće biti sjednice parlamenta prije lokalnih izbora u Novom.

– Malo je vjerovatno da sjednica Skupštine, na kojoj će se razmatrati pitanje smjene ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, bude održana prije lokalnih izbora u Herceg Novom koji su zakazani za 9. maj – kazao je za Pobjedu Živković.

Datum te sjednice zavisit će od, kako je Živković objasnio, ishoda dogovora predsjednika parlamenta i poslaničkih klubova na Kolegijumu predsjednika Skupštine, koji još nije zakazan.


Prijedlog dostavljen 6. aprila

– Dakle, na Kolegijumu se između predsjednika Skupštine i predsjednika poslaničkih klubova dogovara kada bi neka tačka trebala da se nađe na dnevnom redu. Ta sjednica još nije zakazana, a da li ćemo na njoj, kad bude održana, donijeti zaključak da se ta tačka uvrsti u dnevni red, to sada ne znamo – rekao je Živković.

Prijedlog za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, premijer Zdravko Krivokapić Skupštini je dostavio 6. aprila, a nakon što je Leposavić prethodno u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, relativizovao genocid u Srebrenici i odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojima je zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice kvalifikovan kao genocid.

Krivokapić je u obrazloženju prijedloga za Leposavićevu smjenu naveo da je njegovo javno djelovanje, od izbora na funkciju ministra do dana podnošenja prijedloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog 8. septembra prošle godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.