NAKON INCIDENTA

Grlić Radman osudio skidanje hrvatske zastave s rezidencije u Beogradu

Sigurno da takvi incidenti ne pridonose razumijevanju odnosa, podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije, naveo je Grlić Radman

Grlić Radman najavio je također, da 28. aprila odlazi u Suboticu. Agencije

Avaz.ba

23.4.2021

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman osudio je u petak skidanje hrvatske zastave s ambasadorske rezidencije u Beogradu i poručio da takvi incidenti podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije.


- Sigurno da takvi incidenti ne pridonose razumijevanju odnosa, podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije. Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, da imamo stabilne odnose - rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.


Hrvatski ambasador u Srbiji Hido Biščević izjavio je u četvrtak za N1 da nije slučajno što je s njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava i da taj incident odražava "dio atmosfere" u srbijanskom društvu koja se nastavlja hraniti govorom mržnje.


Nepoznati počinitelji su najvjerojatnije u srijedu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima videonadzor, ali nema čuvare, rekao je Biščević.


Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se radi o "nepromišljenom i izoliranom aktu", nadajući se da on "neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje".


Šef hrvatske diplomatije rekao je da zbog takvih incidenata "ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo vjerovati u dobru budućnost..."


Grlić Radman najavio je također, da 28. aprila odlazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za novu Hrvatsku kuću. Ondje će imati priliku razgovarati s predstavnicima pokrajinskih vlasti. Jedna od tema bit će i inicijativa za proglašenje "bunjevačkog jezika" službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci, a Grlić Radman ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina.


Dan ranije predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović posjetit će Petrinju, dodao je Grlić Radman.


Grlić Radman je istaknuo da put Srbije prema EU "ide i preko Hrvatske".


Prije ulaska Srbije u Uniju trebaju se riješiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije, odštete logorašima, naveo je hrvatski ministar. U Hrvatskom saboru osigurana su tri mjesta za srbijanske predstavnike, a Hrvatska želi da Hrvati u Srbiji također budu predstavljeni, rekao je Grlić Radman.


Dodao je da se Srbija "mora aktivno i snažno suočiti" s aspektima unutrašnje politike - reformama, borbom protiv korupcije i vladavinom prava.


Srbija ima status kandidata za EU od marta 2012. godine, a pristupni pregovori traju od januara 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.