REAKCIJE

Vučić: Srbija ne stoji iza "non-papera" o Kosovu

Vučić je novinarima u Novom Sadu naglasio kako se to što navodno piše u tom "non-paperu" "neće dogoditi", i da "priznanje nije prihvatljivo za Srbiju"

Vučić je ironično ocijenio da je taj "non-paper" pravio neko mnogo pametan. Agencije

Fena

28.4.2021

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u srijedu tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija stoji iza non-papera o mogućem rješenju za Kosovo i poručio kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani i dužnosnicima u Prištini da niti ne sanjaju o mogućnosti da bi Srbija mogla priznati neovisnost Kosova.


Vučić je, poslije ceremonije otvorenja radova za gradnju nove covid bolnice u Novom Sadu, tako odgovorio na pitanje kako komentira tvrdnju Osmani da iza svih non-papera stoji Srbija, ustvrdivši da su to neistine i laži.


Kosovska predsjednica objavila je ranije danas na Facebooku da su svi "non-paperi" i ideje u njima destabilizirajući za regiju, ustvrdivši da im je izvor u Srbiji.


Vučić je novinarima u Novom Sadu naglasio kako se to što navodno piše u tom "non-paperu" "neće dogoditi", i da "priznanje nije prihvatljivo za Srbiju". On je ironično ocijenio da je taj „non-paper“ „pravio neko mnogo pametan“ i da zna ko je morao učestvovati u stvaranju tog nezvaničnog dokumenta, prenosi Hina.


Osmani je pak ocijenila kako "pažljivo čitanje ovih 'non-papera' i predstavljenih ideja - poput promjena granica, stvaranje autonomnih režima ili trećih sila - jasno pokazuje ko je pravio nacrt tih dokumenata".


Pojedini prištinski mediji su "non-paper" koji predviđa sjever Kosova, većinski naseljen Srbima, kao autonomni distrikt, neslužbeno pripisali Njemačkoj i Francuskoj, ali su ambasade tih dviju država na Kosovu odbacile tvrdnje da stoje iza tog navodnog dokumenta.


Njemački ambasador Jern Rode (Rhode) saopćio je na Twiteru da je tzv. francusko-njemački „non-paper“ lažna vijest i ponovio kako njegova zemlja potpuno podržava dijalog koji vode Evropska unija i njen specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.


U sličnom su tonu i francuski diplomati na Kosovu demantirali navode u prištinskim medijima, također podupirući nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.